2015/05/22

Vėpūtinukai

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje  poetas, literatūrinės Jono Aisčio premijos laureatas Jonas Endrijaitis pristatė savo eilėraščių knygas „Vėpūtinis prie obels“ ir „Vėpūtinukai“. Į susitikimą atskubėjo Trakų pradinės mokyklos 4a klasės mokiniai su mokytoja Rasa Lietuvininkiene.  „Aš vasara čia dažnai atvykstu, ilsiuosi prie Trakų ežerų“-  tokiais žodžiais pradėjo susitikimą poetas. „Aš pedagogas dirbu Vilniaus senamiesčio vaikų klubo direktoriumi“- tarsi sau ir vaikams primindamas, kad aš savas manęs nereikia vengti. „Vėpūtinys“-  gali būti supustyta pusnis, svajonės supustytos, smėlio pusnys visa ką supusto vėjas“- taip teigia rašytojas.
 Aštuntą ir devintą eilėraščių rinkinius „Vėpūtinis prie obels“ ir „Vėpūtinukai“ autorius sudėjo į vieną knygą, sakė, kad tai patogu skaitančioms mamytėms: vaikams prieš miegą paskaičiusios eilių, sklidinų  skaidraus vaikystės džiaugsmo,  glaudus vaiko ryšio su gamta, iš „Vėpūtinukų“. Iliustracijas eilėraščiams piešė žinoma menininkė Meda Norbutaitė. Dainele apie vėpūtinukus ir pradėjo savo susitikimą poetas. Po pirmų posmų jau patys vaikai kartojo įsimenamus žodžius ir mielą melodiją. Rašytojo knygos keliavo po mažųjų skaitytojų rankas ir liejosi eilėraščiai:„ Žaliukės“, „Dalybos“, Slyvų gyvenimas“ ir kiti. Eilėraščiai lengvai skaitomi ir rimuoti, gal todėl kad mokytojas ir patarėjas buvo žinomas vaikų poetas Martynas Vainilaitis. Knygoje vaikams “Vėpūtinukai” atskleidžiamas glaudus vaiko ryšys su gamta, paukščiais ir gyvūnais. Autoriaus eilėraščiai sklidini ilgesio, skaidraus vaikystės džiaugsmo.
Pabaigoje vaikai užbėrė klausimai: “Kiek laiko rašote knyga ?“, „ Nuo kada grojate gitara?“, „Mėgstamiausia jūsų knyga?“, „Kiek knygų parašęs?“. Rašytojas vaikams prisipažino, kad dabar skaito Džoana Rouling „Haris Poteris ir Paslapčių kambarys“.  Atsakymai buvo nuoširdūs ir šmaikštūs.


Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja Dalia Bagdžiuvienė




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą