2024/04/04

Lietuvos įstojimo į NATO 20-mečio minėjimas Vaikų bibliotekoje


         Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo pirmaeiliu strateginiu tikslu tapo siekis integruotis į NATO ir Europos Sąjungą. Lietuva nuo 1994 m. (kuomet tuometinis prezidentas A. Brazauskas išsiuntė Lietuvos pageidavimą tapti NATO nare) 10 metų ruošė „namų darbus“: prisijungė prie programos „Partnerystė taikos labui“, susibūrė su kitomis šalimis kandidatėmis į „Vilniaus dešimtuko“ grupę , nuosekliai stiprino savo poziciją tarptautinėje politikoje. 2004 m. kovo 29 d. mūsų šalis buvo pasveikinta tapus visateise NATO nare. Šiemet, kovo 29-ąją, švenčiame jubiliejinę 20-ies metų sukaktį. Ta proga įvairiose šalies kultūros įstaigose bei viešosiose erdvėse organizuojami renginiai – taip pat ir Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje.

          Sukakties išvakarėse, kovo 28-ąją, į Vaikų literatūros skyrių susirinko Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos 8a ir 2A kl. moksleiviai, kuriuos atlydėjo ir viso renginio metu palaikė istorijos mokytojas Darius Dumčius. Susirinkusiesiems bibliotekoje buvo surengta viktorina „Ką žinai arba turi sužinoti apie NATO?“, skirta praplėsti jaunosios kartos žinias apie organizacijos veiklą ir svarbą. Viktoriną sudarė 39 klausimai, kurie apėmė įvairius NATO aspektus: nuo istorijos ir įkūrimo iki simbolikos ir himno. Moksleiviams įdomu buvo sužinoti, kokios vertės monetą Lietuvos bankas išleidžia minėdamas Lietuvos įstojimo į NATO 20-mečio sukaktį. Viktorinos metu netrūko įžvalgų ir aktyvių diskusijų, kuriomis siekta suteikti jaunimui žinių, skatinti jų kritinį mąstymą, analitinį požiūrį bei puoselėti pilietiškumą. Įveikus viktoriną, buvo galima pasidžiaugti ir geriausiais rezultatais: I vietos nugalėtojui Emiliui Barauskui (2A kl.) įteiktas pagrindinis ManoTapyba.lt prizas, II ir III vietos laimėtojams Deimantui Tidikiui (8a kl.) ir Justinui Ganžai (8a kl.) įteikti vardiniai bibliotekos prizai.

20-mečio sukaktis NATO narystėje yra ta proga, kuomet galime atsigręžti ir įvertinti, kaip toli nuėjome, kur esame ir kur būsime. Kai Lietuva įstojo į NATO, mūsų šalies žodis tapo geriau girdimas, darbai – labiau matomi, o pozicijos tarptautinėje politikoje – stipresnės. NATO mūsų valstybei yra augimo ir stiprėjimo garantas, kuris taip pat leidžia mums labiau tikėti savo saugumu, lengviau susidoroti su iššūkiais, prisidėti prie bendro demokratijos vertybėmis grįsto pasaulio kūrimo ir saugojimo kartu su kitomis narėmis. Aljanso pagrindinis tikslas – užtikrinti savo narių laisvę ir saugumą politinėmis ir karinėmis priemonėmis, o tai reiškia, jog mus vienija bendrystė rūpintis vieni kitais.

         Dabartiniu metu, kuomet yra nerimo dėl taikos ir saugumo ne tik Europoje, bet ir pasaulyje, kaip niekad aktualus senovės romėnų aforizmas – „Si vis pacem, para bellum“ (liet. „Nori taikos — ruoškis karui“). Valstybės, karinio ir politinio aljanso (NATO) narės tai puikiai suvokia ir imasi atitinkamų žingsnių.

       Mūsų valstybei buvimas NATO sudėtyje yra neabejotina stiprybė bei saugumo garantas. Neabejokime NATO, bet išlikime patriotiški ir pasiruošę, esant būtinybei, ginti savo laisvę.



                                                                                                                           Gerda Mankovskienė,

                                       Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą