2009/11/17

Šiaurė vis arčiau

Vieną įprastai darganotą lapkričio dieną, nesuprasi, ar dar neišaušus kaip reikiant, ar jau temstant, daugelyje šiaurės Europos ir Baltijos šalių kasmet uždegama žvakė ir įvairiausių žmonių būreliai susėda aplink ją pasiklausyti balsu skaitomų knygų. Gal jums įdomu, kas tie keistuoliai? Tai tradicinės Šiaurės šalių bibliotekų savaitės dalyviai, jau tryliktą kartą susiburiantys ketindami dar kartą pakeliauti po slėpiningąją šiaurę, prisiminti jos literatūros šedevrus, sužinoti apie ją tai, ko dar nežinojo.
Trakų viešosios bibliotekos Aukštadvario filialas prie šio Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje organizuojamo ir koordinuojamo projekto šiemet prisijungė antrą kartą. Šios bibliotekų savaitės tema – „Karas ir taika Šiaurės šalyse“. Atrodo, ką bendro turi taikiosios Šiaurės šalys ir karas? Deja, nė viena pasaulio valstybė nesusiformavo be karų, konfliktų, paliaubų ir susitarimų. Be to, kariauja ne tik šalys. Kariauja kaimynai, kariauja vaikai, kariauja tėvai, būna, kariaujame patys su savimi...
Lapkričio 9 d. prie šiltos žvakutės šviesos susibūrė Aukštadvario vaikų dienos centro „Navininkai“ lankytojai, kiti mokiniai, šio centro bei mokyklos – darželio „Gandriukas“ darbuotojos. Miestelio bibliotekos vedėja R. Jarmalavičiūtė skaitė ištrauką iš islandų rašytojo Andri Snaer Magnason knygos „Mėlynosios planetos istorija“. Tai pasakojimas apie nepaprastą planetą, kurioje gyvena vien tik vaikai. Tai istorija apie draugystę, pasiaukojimą, tikrąsias vertybes. Tai įspėjimas, kaip lengva susivilioti blizgučiais, apsišaukėlių pažadais ir tapti „tefloniniais“ žmonėmis – tokiais, prie kurių niekas nelimpa, su kuriais negalima apsikabinti, susikibti rankomis.
Vėliau vaikai dalyvavo viktorinoje „Visa tiesa apie vikingus“, kurioje pasitikrino savo žinias apie šiuos senųjų laikų Šiaurės šalių gyventojus. Pasirodo, ne viskas, ką buvome girdėję apie vikingus, yra tiesa. Pavyzdžiui, ar jūs žinote, kad vikingai nenešiojo raguotų šalmų, kaip jie dažniausiai yra vaizduojami. Nebuvo jie tokie nevalos, kaip kalbama, atvirkščiai, kitų kraštų gyventojai pašiepdavo vikingus dėl, jų manymu, per dažno prausimosi ir šukavimosi. Negarsėjo jie savo laikais vien tik plėšikavimu ir piratavimu, tai buvo puikūs amatininkai bei pirkliai, keliautojai. Kol vyresnieji atsakinėjo į viktorinos klausimus, patys jauniausi šventės dalyviai nuspalvino vikingų kaukes. Kai kas gavo naujų žinių, o kai kas jas tik pasitikrino. Tačiau kad vikingai buvo populiariausi Aukštadvaryje šią savaitę senųjų laikų herojai – tą garantuojame.
Nuo lapkričio 10 d. Aukštadvario bibliotekoje veikia paroda „Šiaurės šalys pasaulio istorijoje“, kurią šį mėnesį kviečiame apžiūrėti.
Dalyvaujant šiame projekte, buvo malonu bendradarbiauti su Vaikų dienos centru, mokykla-darželiu „Gandriukas“, visų Aukštadvario bibliotekų darbuotojomis. Tikimės prie gyvo žvakės ir knygos žiburėlio susiburti ir pažintį su šiaure pratęsti ir kitąmet.
Aukštadvario bibliotekos vedėja Ramunė Jarmalavičiūtė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą