2010/04/26

Nacionalinė bibliotekų savaitė Trakų rajone


Lietuvos bibliotekininkų draugija 2010 m. balandžio 23- 30 d. paskelbė 10-ają Nacionaline bibliotekų savaite. Renginys, „Luji Brailis– tamsos vaikas“, skirtas šiai savaitei paminėti, Rykantų kaimo bibliotekos filiale, prasidėjo išvyka į Vilniaus Aklųjų Biblioteką. Šios išvykos metu norėta aplankyti aklųjų biblioteką, supažindinti vaikus su Brailio raštu, su šiuo raštu rašytomis knygomis, praplėsti jų žinias apie aklųjų rašto įkūrėją L.Brailį bei jo išradimą.
Idėja aplankyti aklųjų biblioteką gimė spontaniškai. Rykantų bibliotekos vedėja Barbara Jocienė pasitelkus į pagalbą mokytojus A. Karlonienę ir G. Valainį ėmėsi paruošiamųjų darbų...
Išvykos dalyvius aklųjų bibliotekoje maloniai sutiko bibliotekos darbuotoja. Vaikams buvo parodyti bibliotekoje sukaupti knygų fondai. Mokiniai pamatė Brailio abėcėle parašytas knygas, klausėsi garsinių knygų. Moksleiviai galėjo palyginti kaip ta pati knyga atrodo skirtingai ją įrašius,- įgarsinus, parašius raidėmis ir Brailio raštu. Vėliau jie susipažino su Brailio abėcėle ir raidžių rašymu. Kiekvienas, taip kaip tai daro nematantys žmonės, Brailio lentelės ir grifelio pagalba galėjo užrašyti savo vardą. Daugiau kaip valandą Vilniaus Aklųjų Bibliotekoje šurmuliavo regintys vaikai, jie rašė, skaitė ir domėjosi biblioteka bei aklųjų gyvenimu. Po susitikimo bibliotekos darbuotojai vaikams įteikė knygų, kurių autoriai neregiai. Norėta, kad ir toliau vaikai domėtųsi aklųjų rašto istorija bei jų gyvenimu.
Antra renginio dalis vyko balandžio 23 dieną, Rykantų kaimo filialo bibliotekoje. Susirinkę vaikai atsinešė savo mėgstamas knygas, vyko diskusijos. Vaikai dalijosi kelionės įspūdžiais, sprendė kryžiažodžius, demonstravo savo žinias apie Luji Brailį, prisiminė neregių rašymo taisykles. Aptarė kaip galima padėti gatvėje sutiktam žmogui turinčiam neregio negalią. Vaikų dėmesys buvo atkreiptas į tai, kad knygose yra visa pasaulio istorija. Kartu su bibliotekininke vaikai nusikėlė į pirmykščius laikus. Susirinkusieji sužinojo apie piešinių raštą- piktogramas, apie hieroglifų atsiradimą, apie didžiausią pasaulio atsiradimą- abėcėlę. Buvo paminėtos medžiagos, ant kurių žmonės senovėje rašė. Kalbėta apie papirusą, pergamentą, augalines rašomąsias medžiagas- palmių lapus, bambukines lenteles. Paminėtas ir popieriaus atsiradimo laikotarpis. Vaikams pademonstruotas kino filmas apie šiuolaikinės spaustuvės darbą, „Kaip gimsta knyga“.
Renginio pabaigoje vaikai pažadėjo padėti sutiktam neregiui, draugauti su knyga, kartu su ja augti ir mokytis gyventi.

Rykantų kaimo filialo vedėja Barbara Jocienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą