2011/08/11

Daug naujų kraupių istorijų

Leidykla „Egmont Lietuva“ 1998 m. pradėjo leisti gana populiarią, nors literatūrologų skeptiškai vertinamą knygų seriją paaugliams „Kraupioji istorija“. Serija supažindina su senovės tautomis ir kultūromis, vidurinių amžių istorija, XX a. įvykiais. Tai verstinė literatūra, atsiradusi Didžiojoje Britanijoje 1993 m., o jos autorius – Terry Deary, labiau žinomas kaip grožinės, o ne kaip pažintinės literatūros kūrėjas. Mėgstantis eksperimentuoti T. Deary, pasinaudodamas pokštais, galvosūkiais, komiksiukais ir humoro priemonėmis, sukūrė naują negrožinės literatūros stilių. Autorius bando šokiruoti skaitytojus jau vien knygų pavadinimais Vėplos vikingai, Bjaurybės romėnai, Kraugeriai keltai, Viduriuojantys viduramžiai ar Purvinasis Pirmasis pasaulinis karas. „Kraupioji istorija“ pasakoja apie tikrus egiptiečius, graikus ir romėnus, aprašo jų karus, nuotykius. Knygose gausu siaubo, kraujo ir komedijų.
Serija turėjo milžinišką pasisekimą Didžiojoje Britanijoje ir išleista jau 12 pasaulio šalių. Lietuvoje per trejus metus išleista 14 knygų. Reklamos tikslais Lietuvos leidėjai pasitelkė mūsų šalies garsenybes – Juozą Erlicką, Alfredą Bumblauską, kurie esą šias knygas rekomenduoja.
Savo stiliumi šiajai artimos ir kitos dvi serijos – „Kraupusis mokslas“ (išleistos 8 knygos) bei „Kraupusis menas“, kuriose taip pat „kraupiai“ dėstomos matematikos, chemijos, fizikos, botanikos, menų ir kitų mokslų žinios. Jas sukūrė jau kiti autoriai ir dailininkai, o lietuviškų leidimų rekomendacijas rašo atitinkamų mokslų daktara.



Ateik, jeigu neišsigandai ;)

1 komentaras:

  1. Anonimiškas3/08/2018

    O kur galeviau ju isigyti? Labai noreciau nupirkti savo dukroms. aciu uz atsakymą : jokubas.suika@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti