2012/11/06

Teatro lėlės užbūrė vaikus


Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius vykdo projektą ,,Pažink knygų(pasakų) pasaulį su lėle“. Šio projekto dėka bibliotekos skaitytojai ir miesto vaikai susipažino su profesionaliu ir mėgėjišku teatru. Spalio mėnesį įvyko dviejų skirtingų, savo patirtimi ir forma,  lėlių teatrų  pasirodymai. Pirmasis su pasirodymu atvyko  Vilniaus ,,Lėlės“ teatras turintis gilias tradicijas. Teatras įkurtas 1958 metais, per tuos metus sukurta ir parodyta daugybė spektaklių,  kurie ne kartą pelnę apdovanojimų tarptautiniuose lėlių teatrų festivaliuose. “Lėlių” teatro vaidinimai, sukurti pagal lietuvių ir pasaulio  tautų pasakas, taip pat žinomų lietuvių ir užsienio autorių kūrinių vaikams motyvais. Kuriami lėlių vaidinimai ir suaugusiems.
 Į Trakus Vilniaus ,,Lėlės‘‘ teatras atvežė spektaklį ,,Pasaka apie vėžliuką“. Pasirodymas vyko Trakų kultūros rūmuose. Vaikai susidomėję stebėjo vėžliuko nuotykius, pergyveno ir juokėsi kartu. Po spektaklio vyko edukacinis užsiėmimas. Lėlių teatro režisierius Rimas  Driežis supažindino vaikus su įvairių tipų lėlėmis, kurios pagal valdymą skirstomos į marionetes, pirštines, lazdelines, mechanines ir šešėlines. Jos gali būti skirtingų dydžių – nuo kelių centimetrų iki kelių metrų. Viena iš paprasčiausių lėlių teatro formų yra šešėlių teatras. Jam būtinas ekranas, lempa ir lėlės, kurios daromos iš standaus kartono.  Spektaklyje dalyvavo Trakų vidurinės ir S. Trakų A. Stelmachovskio pradinių klasių mokiniai su mokytojais bei  Trakų pradinės mokyklos pirmokėliai.
Antrasis pasirodymas vyko bibliotekoje, į kurį atvyko teatras  ,,Ramūno ateljė“ su  lėlių spektakliu ,,Sakmė apie Sovijų“. Teatras įkurtas 2004 metais,  įkūrėjas režisierius ir  aktorius Ramūnas Abukevičius. Spektakliai vaidinami netradicinėje erdvėje, kur patys žiūrovai įtraukiami į veiksmą. Vaikai susidomėję klausėsi mito ir stebėjo lėlių pasirodymą. Po spektaklio patys aktyviausi galėjo išbandyti, kaip juda šešėlinės ir lazdelinės lėlės. Pasirodymą stebėjusi publika buvo įvairi, mamytės su vaikučiais, bibliotekos skaitytojai, mokytojai.
Biblioteka, lėlė ir knyga šio projekto dėka tapo neatsiejamos.  Vaikų bibliotekoje vyksta edukaciniai užsiėmimai ,,Darome lėles“. Patys vaikai, padedami  vaikų literatūros skyriaus darbuotojų ir režisierės Irenos Jocienės, gamina  lėles ir rengia naują pasirodymą. Ši nauja veikla padės vaikams žengti pirmuosius žingsnius į meno pasaulį.



Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja Dalia Bagdžiuvienė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą