2014/10/29

Rašyti nėra vargas, bet indus plauti, ko gero yra sunkiau

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje įvyko renginys skirtas „Metų knyga 2014“ rinkimams, su rudeniškai šlamančia ir nenustygstančia vietoje vaikų rašytoja Neringa Vaitkute. Rašytojos knyga „Titnago plunksna“ įtraukta į „Metų knyga 2014‘‘ paauglių kategoriją.
Pirmieji rašytojos kūrybiniai bandymai prasidėjo nuo aštuonerių metų, bet rimtesni kūriniai pasirodė tik prieš du metus. Nusiųsti rankraštį į leidyklą „Nieko rimto“ paskatino geriausia draugė. Taip ir gimė pirmoji  knyga „Vaivorykščių arkos“. Rašytoja džiaugiasi, kad jos fantastinės istorijos „užkabina“ vaikus.
Susitikimo eigoje, autorė šmaikščiai ir įtikinamai atsakinėjo į ketvirtokų pateiktus klausimus. Vaikai klausė: „Kada rašote knygas? Autorė teigė, kad knygas rašo naktimis, kai visi miega. Į klausimą ar džiaugiatės, kad jūsų knyga įtraukta į „Metų knyga“ rinkimus? Vaitkutė atsakė, kad nei džiaugiasi nei liūdi. Vaikus prajuokino pasakiusi, kad skaniausias valgis yra tas, kurio nereikia pačiai gaminti. Vaikams smalsu buvo sužinoti, kokia autorės mėgstamiausia vaikystės knyga, ji teigė, kad A. Lindgren „Ronja plėšiko duktė“ ir T. Janson „Troliai Mumiai“. Autorė prasitarė, kad rašymo anksčiau nelaikė rimtu užsiėmimu, nemanė tam turinti talentą, šį užsiėmimą ir dabar laiko hobiu „Rašyti nėra vargas, bet indus plauti, ko gero yra sunkiau“.
Neringa ne tik rašo knygas, bet ir domisi fotografija, pati fotografuoja, bendradarbiauja su žurnalu „Laimiukas“ ir jį iliustruoja, augina du vaikus ir du katinus. Labai spalvingas ir įvairiapusiškai įdomus žmogus. Išdalinusi autografus Trakų pradinės mokyklos ir vidurinės mokyklos ketvirtokams išskubėjo į kitus susitikimus.
„Metų knyga” rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Akcijos tikslas – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos idėja – pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius trijose – vaikų, paauglių ir suaugusiųjų – knygų kategorijose. Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos skelbiamos kiekvieną rudenį. Akcijai siūlomos knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo praėjusių metų rugsėjo 1 dienos iki einamųjų metų rugpjūčio 31 dienos. Laureatai tradiciškai apdovanojami Vilniaus knygų mugėje.
Susipažinkite: knygų vaikams penketukas: Gintarė Adomaitytė „Čiobrelių dvaras“, Jurga Baltrukonytė „Torčiukas ant debesėlio“, Danguolė Kandrotienė „Spintos istorijos“, Kotryna Zylė „Milžinas mažylis“ , Lina Žutautė „Ferdinandas ir Pū: žygis į Australiją“. Knygų paaugliams penketukasDanutė Grigaliūnienė „Kažkas ne taip“, Vytautas Račickas „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais“, Kazys Saja „Liepsnojanti“, Virgina Šukytė „Laimės formulė“, Neringa Vaitkutė „Titnago plunksna“. Daugelį iš išvardintų  knygų galite rasti mūsų bibliotekoje, skaityti ir įvertinti. Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius kviečia į kitus susitikimus su rašytojais, garsinius skaitymus, teatralizuotus knygų pristatymus padedant bibliotekos teatriukui. Ateikite ir dalyvaukite vaikų literatūros skyriaus renginiuose bei „Metų knyga – 2014“ rinkimuose. Plačiau susipažinti su „Metų knyga – 2014“ rinkimais galite 
Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos
vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą