2014/12/05

Misija Sibiras-2014

,,Ryte einasi lengvai, tačiau žinau, kad negaliu atsipalaiduoti. Sustojame viduryje tankaus miško tvarkyti kapinių. Tačiau jokių mano akims įprastų kapinių čia nesimato. Nesimato ir kitiems. Ir tik gerai įsižiūrėjus pamatau kelis nuvirtusius akmenis ir tvoros stulpelius. Po dvidešimties minučių darbo vaizdas visai kitoks – ko gero pirmą kartą iš tikrųjų suprantu šios misijos esmę.“ – iš Giedriaus Tradišausko dienoraščio.


Misija Sibiras projekto idėja gimė dar 2005 m. Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos Asamblėjoje priėmus rezoliuciją dėl jaunimo patriotiškumo. Šioje rezoliucijoje teigiama, jog Lietuvos jaunimas yra patriotiškas, tik patriotiškumą jis suvokia kitaip, nei prieš tai buvusios kartos, todėl jam nėra galimybių jį parodyti visuomenei suprantamomis „tradicinėmis“ priemonėmis. Tai ir paskatino imtis tokios jaunimo iniciatyvos. Projekto tikslai: puoselėti istorinę atmintį bei tautinį patriotiškumą tarp jaunimo; skatinti kartų dialogą ir tarpusavio supratimą ypač aktualiais Lietuvos naujausiųjų laikų istorijos klausimais.
 
 Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje lankėsi vienas iš projekto dalyvių ,,Misija Sibiras – 2014“ Giedrius Tradišauskas. Šių metų projekto dalyviai keliavo į Krasnojarsko kraštą.  Kiekvienais metais yra pasirenkama kita lietuvių tremties  vieta. Krasnojarsko kraštas yra net 36 kartus didesnis negu Lietuva. Susitikimo metu Giedrius Tradišauskas pristatė projekto misiją ir papasakojo projekto etapus. Šiais metais jis buvo pats vyriausias dalyvis. Anketą užpildyti sugalvojo per dvi valandas, bet pasisekė tik po dviejų dienų. Išsiuntė likus kelioms minutėms iki laiko pabaigos. Giedrius buvo atrinktas iš 700 anketų, kurias šiais metais pateikė norintys dalyvauti. Iš užpildytų anketų atrenkama 70 žmonių, kurie vyksta į 50 kilometrų žygį. Po žygio atrenkama 14 dalyvių, kurie vyksta į Sibirą.  Kaip pats pašnekovas prisipažino, seniai kirbėjo mintis sudalyvauti tokioje misijoje. Ruošiantis išvykimui reikėjo išmokti gaminti kryžius, bet kaip pašnekovas minėjo, kad nors tai ir sunkus darbas, bet širdžiai mielas. ,,Pats dažnai geniu medžius, tai prisilietimas prie medienos buvo ne naujiena“ – teigė Giedrius. Visą susitikimą jis minėjo, kad pasiruošimas yra svarbi projekto dalis. Kad surastų  gyvenvietes kur buvo ištremti lietuviai projekto dalyviai atsisakę mašinų, pagal upę Jenisejų keliavo pėsčiomis.    ,,Vietiniai mūsų nesuprato ir galvojo, kad mums su galva negerai“ – sakė projekto dalyvis.  ,,Visada maniau, kad Sibiras yra kažkas paslaptingo, romantiško, bet būdamas ten tokio dalyko nejaučiau“ – teigė Giedrius.

Ekspedicijos metu dalyviai tvarkė tremtinių kapinaites, statė kryžius, taip pat susitikdavo su ten gyvenančiais lietuviais. Šiuo metu Giedrius važinėja ir garsina ,,Misija Sibiras 2014”.

Dalia Bagdžiuvienė

Trakų viešosios bibliotekos


 vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą