2015/04/02

Oi tas margas margutis

Velykos – didelė ir graži pavasario šventė. Su šia švente susiję daugybė lietuvių liaudies papročių ir tradicijų: verbų rišimas, ugnies ir vandens šventinimas, aplinkos puošimas įvairiais darbeliais, kiaušinių dažymas ir marginimas, jų ridinėjimas, lalavimas, įvairūs spėjimai ir būrimai.  Pagrindinis Velykų šventės simbolis – margutis.
Senovėje tikėta, kad dažytas kiaušinis yra sakralus, turintis galios, jame telkiasi kosminė kūrybos galia, gebanti pratęsti gyvybę žemėje. Kiaušinių dažymo paprotys žinomas jau nuo pagonybės, kuomet margučius aukojo derliaus dievams, dėdavo ant kapų.
Margutis – gyvybės, vaisingumo, derlingumo, gamtos atgimimo simbolis. Velykinius kiaušinius anksčiau margindavo dviem būdais – skutinėjimu arba karštu vašku. Jei margutis vienspalvis, jis vadinamas dažytiniu. Margučių raštai gali būti įvairiausi: saulutės, mėnuliukai, ratukai, žalčiukai ir kt. motyvai, naudoti ir senosios keramikos puošybai. Velykinių kiaušinių spalvos, kaip ir raštai, turi simbolinę reikšmę: žalia spalva simbolizuoja atgimimą, geltona – šviesos ir saulės sustiprėjimą, ruda – prinokusius javus, raudona – vaisingumą, gyvybės ir gyvenimo džiaugsmą, mėlyna – dangų, juoda – žemės simbolis. Yra ir kitų kiaušinių marginimo būdų. Kiaušiniai apdedami įvairiausiais augalėliais: lapeliais, svogūnų laiškais ir verdami dažuose. Taip pat galima numarginti grūdais, modelinu bei dekupažo būdu.
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius pakvietė marginti kiaušinius vaško pagalba. Apie šį marginimo būdą papasakojo Rimutė Blikertienė. Rimutė vadovauja Lentvario kultūros rūmų vyresniųjų liaudiškų šokių grupei ,,Lendvarė“  ir Trakų kultūros rūmų Aukštadvario vyresniųjų liaudiškų šokių grupei ,,Nava“. 2014 metais Rimutė Blikertienė gavo apdovanojimą „Už bendrosios gyventojų kultūros vystymą, etnokultūros tradicijų puoselėjimą, tautinių mažumų kultūros plėtrą bei kultūrinių iniciatyvų įgyvendinimą“ ir I laipsnio Vytauto Didžiojo medalį. Ji visada apsupta žmonių, visada spėjanti nuveikti daug darbų. Atskubėjo ir į Trakų vaikų biblioteką pamokyti dažyti kiaušinius. Kaip teigia Rimutė, marginimo vašku išmoko iš anytos, kiekvienais metais pavykdavo vis geriau numarginti. Tam ji skiria 4-5 val., kad margučiais galėtų papuošti šventinį stalą.
Bibliotekoje susirinkę vaikai, tėveliai ir kt. svečiai pasinėrė į margučių marginimo džiaugsmus. Kiekvienas kaip burtininkas baltą kiaušinį pavertė spalvingu margučiu.
                                                              Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos
vaikų literatūros skyrius vedėja 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą