2015/10/07

Smagi kelionė

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius jau trečius metus vykdo tęstinį projektą „Pažink pasakų (knygų) pasaulį su lėle“, kurį remia Trakų rajono savivaldybė.
Projekto tikslas yra skatinti vaikų, paauglių iniciatyvą, ugdyti meninį-etninį skonį, puoselėti kūrybiškumą, formuoti dvasinio gyvenimo poreikį, sudaryti terpę jauno žmogaus vidinio pasaulio tobulėjimui ir atsivėrimui, skatinti teatrinį judėjimą.
Teatras – tai stebuklų ir netikėtumų kupina erdvė. Kiekvienas dalyvavęs spektaklyje pasimiršta ir bent trumpam pasineria į savo dvasios gelmes.  Smagu, kai tokius išgyvenimus gali patirti vis jaunesni žmonės. Tai tapo dar labiau pasiekiama Trakų miesto mažiesiems gyventojams, kai prieš dvejus metus Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje įsikūrė bibliotekos teatriukas.
Bibliotekos teatriukas šiais metais pakvietė jau į ketvirtą pasirodymą pastatytą pagal Brendan Murray pjesę „Ar aukštai dangus?“. Šio projekto dėka jaunieji teatriuko aktoriai buvo paskatinti padėkomis ir išvyka į Vilnių, kur dalyvavo (Re)Start: urbanistiniame skaitymo festivalyje. Festivalis vyko Vilniaus Apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekos kiemelyje. Mažieji bibliotekos teatriuko aktoriai Andrėja Apolskytė, Žygimantas Jacevičius, Agata Alejūnaitė ir režisierė Irena Jocienė bei vaikų literatūros skyriaus vedėja Dalia Bagdžiuvienė turėjo galimybę stebėti net tris skirtingus pasirodymus.
Vienas iš jų buvo „Knygos teatro“ spektaklis „Prabangos“ pagal rašytojo Jurgio Savickio novelės „Palikimas“, „Ponia Janina Sudocholskienė“ ir „Prabangos“ iš antrojo apsakymų rinkinio „Ties aukštu sostu“ (1928 m.). Spektaklio leitmotyvas – prabanga patirti: gyventi, mirti, mylėti. Tragikomedijos veikėjai yra trys vėlės, kurios pasakoja J. Savickio noveles kaip savo gyvenimo istorijas. Vaidino teatro ir kino aktoriai: Redita Dominaitytė („Knygos teatro“ vadovė), Eimutis Kvoščiauskas, Virginija Kuklytė. Žiūrovui daromas įspūdis – tarsi jis būtų perskaitęs knygą.
Nemažiau įdomus buvo kitas „Labaiteatro“ muzikinis spektaklis-žaidimas „Aplink pasaulį“. Tai improvizuota 40-ties minučių kelionė aplink pasaulį, kurioje daug muzikos, fantazijos šėlsmo ir žaidimų. Mažieji žiūrovai patys tampa šios kelionės dalyviais, laivo, oro baliono, lėktuvo kapitonais ir netgi aplankytų šalių gyventojais. Teatro įkūrėjai – režisierė ir aktorė Agnė Sunklodaitė ir kompozitorius Deividas Gnedinas.
Teatralai stebėjo bibliotekoje eksponuojamos menų draugijos „Sintezė“ Lietuvos himno instaliaciją „Tautiška giesmė“. Tai unikalus, pasaulyje analogų neturintis, kūrinys, apjungiantis mokslo, meno bei technologijų sritis. „Tautiškos giesmės“ instaliacija susilaukė labai didelio susidomėjimo ir jau ketvertą metų yra sėkmingai eksponuojama ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse.
Be viso to, teatriuko nariai aplankė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrių. Ir džiaugėsi turiningai praleista diena. Susitikimas su žymiais Lietuvos aktoriais buvo dar ilgai aptarinėjamas.
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus teatriukas atviras visiems. Kvieskite ir teatriukas atvažiuos pas jus su pasirodymu. Visą informaciją apie teatriuką galima surasti Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje.
                                                                         Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos
 vaikų literatūros skyriaus vedėja 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą