2016/05/12

Kvilingo subtilus grožis

Į Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrių atkeliavo Lentvario globos namų socialinės pedagogės Danutos Nazarovienės ir jos ugdytinių paroda „Metų laikai“, atlikta kvilingo technika.
Kvilingas (angl. quilling), tai technika, kurioje naudojamos spalvotos įvairiai susuktos siauros popieriaus juostelės ir iš atskirų elementų klijuojamos kompozicijos. Šia technika galima dekoruoti atvirukus, kurti paveiksliukus, erdvines kompozicijas. Technikai naudojamos specialios pjaustytos kvilingo juosteles. Jų būna įvairių spalvų ir atspalvių. Manoma, kad šią meno rūšį XV a. pirmiausia pradėjo praktikuoti Italijos ir Prancūzijos vienuoliai ir vienuolės, kurie naudodavo plunksnos kotą (angl. quill) kaip įrankį plonoms popieriaus juostelėms sukti. Būtent nuo žodžio „quill“ ir kilo pavadinimas „quilling“. Šis menas daugiausia buvo naudojamas knygų viršelių ir įvairių religinių objektų dekoravimui. XVIII a. kvilingas ypač išpopuliarėjo Anglijoje. Iš esmės tai buvo aukštuomenės jaunų damų laisvalaikio praleidimo forma. Kai kurios to meto mokyklos kvilingą įtraukdavo ir į dėstomų dalykų sąrašą.
Bibliotekoje įvyko parodos pristatymas ir praktinis užsiėmimas. Trakų gimnazijos pradinių klasių mokiniai grožėjosi atliktais darbais. Vaikų akys bėgiojo po D. Nazarovienės paveikslus, ugdytinių varlytes, šuniukus, grybukus, dekoruotą laikrodį, gėlių puokštes, o kur dar atvirutės papuoštos kvilingo technika. Kaip teigė Danuta, pirmą kartą pamačiusi šia technika žurnale manė, kad nesugebės to padaryti. Tačiau pabandė ir dabar daro paveikslus, mokina ir savo ugdytinius šios technikos. Vaikams autorė rodė reikalingas priemones – spalvoto popieriaus juostelės, geležinė liniuotė, žirklės, peiliukas popieriui pjaustyti, kvilingo lentelė, kvilingo adata arba dantų krapštukas su įpjautu galiuku, klijai. Popierius gali būti perkamas arba pasigaminamas. Įrankį, iš bėdos, galima pasidaryti iš adatos ir nebenaudojamo tušinuko, arba net iš paprasto dantų krapštuko, kurio galiuką reikia įpjauti.
Vaikai iš karto bandė sukti spalvotas juosteles ir iš jų formuoti lapelius. Danutos ir jos ugdytinių darbai sulaukė didelio dėmesio. Paroda veiks iki birželio 30 d.Kviečiame užsukti!
Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos
Vaikų literatūros skyriaus vedėja 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą