2016/05/13

Svajonės ir šaržai

Ar turite svajonių? – Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje skaitytojų klausė svečias iš sostinės. Apie svajonių svarbą ir jų įgyvendinimą trečiadienio popietę pasakojo profesionalus šaržų bei karikatūrų meistras Ramūnas Vaitkus.
Nupieštas satyrinis arba humoristinis žmogaus portretas nuotaikingai nuteikia dažniausiai visus. Šarže, piešiant žmogaus portretą, sąmoningai hiperbolizuojami arba transformuojami išskirtiniai veido bruožai lengva geranoriška parodija. Šio žanro tikslas – sukurti gerą nuotaiką, žaismingai pavaizduoti asmenį, išlaikant saiką. Kad tai netaptų karikatūra, reikia turėti linksmo, pozityvaus žmogaus charakterio savybes.
 Ramūnas piešia ne tik šaržus. Jis kuria animaciniams filmukams personažus. Animatorius prisidėjo prie eilės animacinių filmų atsiradimo: „Karlson on the Roof“; „Giurin“; „The Little Match Girl“; „Cindy Exercise Video“ „The Chinese Worl“; „Junkyard“ „Dawdle I, II, III“; „Rambling Ted“; „The Mighty Fin“ „Mr. Bean“ , „Ponas Bynas“.
Vaikai sužinojo ne tik apie svajonių svarbą, bet ir kūrybinių dirbtuvių metu susipažino su šaržo piešimo technika, pabandė nupiešti portretinį šaržą ir net Mr. Bean (Pono Byno)  personažą.
Svečias mokino, dalijosi patirtimi ir pasakojo, kaip svarbu yra ne tik turėti svajonių, bet ir siekti jas įgyvendinti. Nesvarbu ar kiti tiki tomis svajonėmis, svarbiausi yra patikėti pačiam ir nebijoti jų siekti. Jei yra noras, reikia užsispyrimo ir viskas bus pasiekiama,- teigė dailininkas.
Atsisveikinant menininkas kiekvienam dalyviui padovanojo po plakatą, kuriame pavaizduotas jo sukurtas futbolininko Lionel Messi šaržas su autoriaus autografu, o bibliotekai padovanojo knygą „Varlam Šalamov Kolymos apsakymai“, kurią pats iliustravo.

Rasa Pavilionienė
Trakų viešosios bibliotekos
vaikų literatūros skyriaus
vyr. bibliotekininkė



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą