2016/06/01

Susimatysim rudenį



Mokytis skaityti nėra taip paprasta, ypač kai šalia sėdi viską žinantis suaugusysis, pasirengęs taisyti jūsų klaidas ir reaguojantis į bet kokį netikslumą. Turbūt ne visiems pavyko sudėti skiemenis ir perskaityti pirmuosius žodžius. O jei tada mums būtų pasiūlę paskaityti šuniui... gal lengviau  būtume įveikę paslaptingąsias raides.
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje baigėsi pirmas socialinio projekto „Skaitymas su šunimi“ etapas. Projekto tikslas buvo skatinti, motyvuoti vaikus skaityti knygas ir tuo pačiu lavinti skaitymo įgūdžius. Projektas buvo vykdomas bendradarbiaujant su Kaniterapijos asociacija.
Kiekvieną ketvirtadienį auksaspalvė retriverė Goja su vedle Sigrida atskubėdavo į biblioteką. Bibliotekoje jų laukdavo vaikai 8-10 metų, tai Joris, Julius, Adomas, Dovydas, Jokūbas, Laurynas, Markas, Saulius, Tauras ir Evaldas. Vaikai iš bibliotekos pasiūlytų knygų rinkosi vieną ir skubėdavo skaityti ją Gojai. Retriverė Goja iš vaikų lūpų išgirdo įvairiausių istorijų: „Kaip Rikis mokėsi skaityti“, „Nauji Pifo nuotykiai“, „Rudis tapo Džimu“ ir daug kitų.
Skaitymų metu vyko abipusis bendravimas tarp vaiko ir šuns. Pedagogų ir pediatrų nuomone, šuo šalia skaitančio vaiko stimuliuoja jį fiziškai ir dvasiškai. Šuo suteikia vaikui pasitikėjimo, nuramina. Vaikas pasijunta savarankiškas, stiprus. Buvo pastebėta, kad šių užsiėmimų dėka, skaitymas vaikams tapo malonumu. Vaikai pasakojo, kad „Ji man ant keliu galvą padėjo“, „Goja užmigo kol skaičiau“, „Goja viską supranta ir galva linksi“, „Aš perskaičiau visą knygą Gojai“. Tokie vaikų atsiliepimai yra tik maža dalis įspūdžių, kuriuos sukėlė šie užsiėmimai.
Minėtų terapinių seansų metu vaikai pramoko geriau skaityti ir įgijo pasitikėjimo. Jie pamilo knygą ir ėmė domėtis, kas joje rašoma. Be abejo, skaitymo pamokoms mokykloje šunys ruošiami iš anksto, šiose pamokose dalyvauja dresuotojai. Tokioms pamokoms pravesti pasirenkami ramūs, lengvai valdomi šunys (auksaspalviai, Labradoro retriveriai ir kt.). Pirmieji šios terapijos bandymai maždaug prieš 10 metų buvo atlikti JAV ir Kanadoje. Lietuvoje ši idėja žengia pirmus žingsnius.
Retriverės Gojos vedlė Sigrida mielai bendravo su vaikais, skatindavo vaikus net tik skaityti, bet ir aptarti, ką perskaitė, kas patiko ir kodėl. Paįvairindavo užsiėmimus šuns atliekamais triukais su kamuoliukais, kaladėlėmis ir kt.
Baigiamojo renginio metu auksaspalvė retriverė Goja įteikė projekto dalyviams pažymėjimus, o pati sulaukė didelio dėmesio ir dovanų. Taip pat projekto dalyvius apdovanojo Trakų viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Banevičienė ir Kaniterapijos asociacijos viešųjų ryšių atstovė Aurelija Staskevičienė. Aurelija patikino, kad ir rudenį projektas tęsis. Todėl lauksime rudens ir naujų susitikimų!


Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos
vaikų literatūros skyriaus vedėja 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą