2017/01/26

Susitikimas su Vytautu Račicku




Vytautas Račickas – mėgstamas ir labiausiai skaitomas vaikų ir jaunimo autorius. Tai vienas produktyviausių lietuvių rašytojų, kuriančių vaikams. V. Račickas yra parašęs 33 knygas. Jo kūriniai bibliotekos lentynose neužsiguli, dažnai jie atsiduria skaitomiausių ir populiariausių knygų sąraše bei pelno įvairius apdovanojimus. Unikalus jis ir tuo, kad savo parašytas knygas išleidžia pats.
Kodėl reikia skaityti? Šiuo klausimu V. Račickas pradėjo susitikimą su mažaisiais skaitytojais Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje. Vieni po kitų mažieji pasakojo, kodėl skaito knygas. Vieni teigė, kad yra įdomu ir smalsu sužinoti, kas nutiks knygos veikėjams, kiti manė, kad tie, kurie skaito, – auga ne į ūgį, bet į protą.
V. Račickas paaiškino, kad skaitant knygas ne tik lavinamas žmogaus protas, vaizduotė ir mąstymas, bet ir patiriamas skaitymo džiaugsmas. Juk kartais pradėjęs skaityti knygą negali nuo jos atsiplėšti. Vaikystėje pats rašytojas skaitė prie žibalinės lempos, bet tėvai ir tos ilgai žibinti neleido, tad su broliu pasakomis mėgaudavosi po antklode pasišviesdami prožektoriumi.
Susitikime dalyvavo Trakų pradinės mokyklos trečiokai ir mokytojos Audronė Civilkienė ir Rasa Alesionkaitė-Čirbienė, taip pat Trakų Neįgaliųjų užimtumo centro lankytojai su vadove Ina Veromejiene. Vytautas Račickas skaitė ištraukas iš savo kūrinių: „Natas Muntus – mano draugas“, „Gyveno kartą Lukošiukas“. Rašytojas iš karto rado bendrą kalbą su auditorija, užduodamas klausimus ir sulaukdamas daug ir įvairių vaikiškų pamąstymų. Vaikai smalsavo, kaip sukuriamos tokios nuotaikingos ir linksmo knygos. Pasak autoriaus, visos istorijos paimtos iš gyvenimo. Štai knygelė „Šlepetė“ atsirado iš nelabai gražios istorijos apie vieno berniuko tėvų skyrybas. Ir ta istorija taip išsiplėtojo, kad atsirado dar kelios knygos iš tos pačios „Šlepečių“ serijos. Vilniaus knygų mugėje sulauksime jau septintos „Šlepečių“ dalies, bet kaip teigė rašytojas, tai dar ne pabaiga. Laukite tęsinio!
Vaikai po renginio turėjo galimybę įsigyti patinkančių ar dar neskaitytų V. Račicko knygų su autografu.


Dalia Bagdžiuvienė,
Trakų viešosios bibliotekos
vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą