2018/04/04

Velykos bibliotekoje

Velykos – gamtos prabudimo, džiaugsmo ir linksmybių šventė. Senovės lietuviams tai buvo didžioji pavasario šventė. Velykos taip glaudžiai susijusios su margučiais, jog negali nė pagalvoti apie vieną, neatsiminęs kito. Per šias Velykas Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius prisiminė senąsias kiaušinių marginimo tradicijas, o teatro studiją lankantys vaikai paruošė spektaklį „Tai nutiko prieš Velykas“.
NVŠ programos būrelio „Kūrybiškumo saviraiškos studija“ lankytojai, skaitytojai ir bibliotekos svečiai – Trakų pradinės mokyklos mokiniai su mokytoja Violeta Filonova šiemet sudalyvavo edukacijoje „Velykų papročiai“. Užsiėmimų metu vaikai margino kiaušinius vašku, susipažino su raštais ir senosiomis marginimo tradicijomis. Edukaciją vaikams paruošė bibliotekos kūrybinių dirbtuvių vadovė Eglė Kondrotaitė, kuri marginimo vašku paslapčių išmoko iš savo mamos.
Nuo seno tikėta, kad margintas kiaušinis turi magiškų galių, o spalvos simbolizavo tai, ko buvo norima palinkėti. Raudona spalva buvo linkima būti stipriam, aktyviam, visus nugalėti, žalia – gerumo, geltona – saulės šviesos, mėlyna – ramybės ir kantrybės. Dažant kiaušinius buvo naudojamas natūralus bičių vaškas, pieštukai su smeigtukais bei dažai. Per Velykas vaikai jau galėjo pasipuošti namus pačių dažytais kiaušiniais, o bibliotekos kolektyvas prisidėjo prie akcijos „Papuoškime Baziliką ir padovanokime Švenčiausiajai Mergelei Marijai 300 margučių“ bei įvairiomis technikomis išmargino 30 kiaušinių.
Prieš pat šventes teatro studija vadovaujama režisierės Irenos Jocienės pakvietė į spektaklį „Tai nutiko prieš Velykas“. Jaunieji aktoriai įsikūnijo į Velykų bobutę, tris kiaušinius, raibąją vištelę, Velykų triušį, dvi lapes ir kiaunę, deklamavo savo kurtas eiles ir šoko linksmą šokį. Tokios šventinės nuotaikos tvyrojo vaikų bibliotekoje prieš pat Velykas. Visiems savo skaitytojams ir bičiuliams linkime gražaus pavasario, daug saulės ir tokios pat geros nuotaikos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą