2018/10/11

Bitės niekada nemiega





Kas gali būti saldžiau už medų? Į jo kvapnius lašus sukaupta be galo daug: žydinčių gėlių aromatas, vitaminų šaltinis, saulės spinduliai. Be to, juose įdėtas bičių darbas, kuris be galo svarbus visai gamtai ir žmonijai, kuri, pasak A. Einšteino, nelikus bičių išgyventų vos ketverius metus.

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius spalio 10 dieną pakvietė vaikus į susitikimą su bitininku Virginijumi Kondrotu. Bitininkas Trakų rajone turi apie trisdešimt avilių ir bitininkyste užsiima jau daugiau nei dešimtmetį. V. Kondrotas į biblioteką atsivežė įvairių rūšių medaus, bitininkystės inventorių. Vaikams susėdus prie stalo jiems buvo išdalinti lapukai, kuriuose kiekvienas užrašė savo sugalvotus klausimus, į kuriuos bitininkas turėjo atsakyti susitikimo pabaigoje.

Savo pasakojimą V. Kondrotas pradėjo papasakodamas apie bites, kaip jos atsirado. Taip pat paaiškino, kur gyvena bitės. O vaikų paklausus, kokios bitės gyvena aviliuose, vaikai jau žinojo bites darbininkes, bičių motinėlę ir tranus, vyriškos kilmės bites, kurie dar dažnai vadinami tinginiais. Vaikai nustebo sužinoję, kad bičių motinėlė gali gyventi net iki 29 metų, o avilyje gali būti net iki 75 000 bičių. Taip pat V. Kondrotas jiems papasakojo, kaip elgtis įkandus bitei ir kuo mums gali būti pavojingi bei naudingi bičių nuodai. Bibliotekos lankytojai susidomėję uždavinėjo klausimus ir domėjosi bičių gyvenimu bei bitininko darbu.

Bitininkas vaikams parodė bitininkystės inventorių – dūminę, bitininko kostiumą, kurio kaukę jie mielai pabandė užsidėti patys. Papjausčius korio su medumi, visi puolė skanauti saldaus medaus, taip visi džiaugėsi galėję degustuoti įvairaus skonio medaus: grikių, lipčiaus, saulėgrąžų, pavasarinio ir kaštonų, kurį atsivežė net iš Gruzijos. Pasibaigus degustacijai visi vėl grįžo prie stalo gaminti vaško žvakių, kurias kaip lauktuves galėjo pasiimti namo.

Susitikimo pabaigoje bitininkas atsakė į visus vaikų pradžioje užrašytus klausimus ir pasidžiaugė, kad vaikai tikrai susidomėję klausėsi ir ragavo medaus.

Bitininkystė turi didžiulę ateitį. Galbūt vaikai susidomėję bitininko darbu ir ateityje norės patys užsidėti ant veido tinklelį, uždegti dūminę, atidaryti avilį ir iš visai arti susipažinti su nuostabiu bičių gyvenimu.



Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus

vyr. bibliotekininkė 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą