2019/01/31

Bibliotekoje – šešėlių teatras





Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė Eglė Kondrotaitė dalyvavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos organizuotame seminare „Lėlių teatras – kultūrinei vaikų edukacijai“. Seminaro lektorius lėlių teatro režisierius ir dailininkas Rimas Driežis (Vilniaus teatras „Lėlė“) papasakojo lėlių teatro istoriją, jo atsiradimą Lietuvoje bei kitose šalyse. Šiais laikais lėlių teatras susietas su vaikų literatūros populiarinimu, nes jis žadina vaikų smalsumą. Pranešimo pabaigoje režisierius pristatė lėlių rūšis – pirštinines, marionetes, lazdelines, žiopčiojančias, lėles be galvų, blusų cirką arba mechaninį teatrą. R. Driežis parodė lėles, vizualiai paaiškindamas jų galimybes edukacinei veiklai. Plačiau buvo pristatytas šešėlių teatras.
                      Įgytas žinias seminaro metu vyr. bibliotekininkė E. Kondrotaitė pritaikė darbui su NVŠ „Kūrybiškumo saviraiškos studijos“ vaikais. Bibliotekoje atsirado šešėlių teatras. Šešėlių teatrui įrengti prireikė nedidelės kartoninės dėžės, ekranui – balto popieriaus, kietesnio popieriaus pasakos ar istorijos veikėjų figūroms nupiešti. Prie iškirptų siluetų lipnia juostele priklijuokite laikiklius – plonus pagaliukus. Kad kristų šešėlis, reikalingas šviesos šaltinis. Tam buvo panaudota stalinė lempa. Vaikai pasiskirstė vaidmenimis. Vieni skaitė, o kiti traukė figūrėles (senelės, mergaitės, eglės, grybo, kelmo) ir vaidino. Žinoma, reikalingos repeticijos, kad veiksmas vyktų sklandžiai. Vieni gali vaidinti, kiti būti žiūrovais, po to pasikeisti. Dabar kiekvienas vaikas, atėjęs  į biblioteką, galės ne tik  skaityti knygas, pavyzdžiui, Justino Marcinkevičiaus „Grybų karą“, Šarlio Pero pasaką „Raudonkepuraitę“, bet  ir vaidinti. Bibliotekoje yra aplankas-knyga „Gyveno senelis ir senelė...“ su trimis pasakomis, su 29 kartoninių personažų ir dekoracijų siluetais. Užsuk į biblioteką ir išbandyk šią teatro rūšį!
Ši teatrinė veikla žadina mažųjų emocijas, skatina kurti, improvizuoti, lavina vaizduotę ir fantaziją. Išskirtinis šio lėlių teatro bruožas – galimybė pajusti silueto liniją, suvokti, kas yra šešėlis, koks jo judėjimo įspūdis.

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja Dalia Bagdžiuvienė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą