2019/09/26

Galvės ežero salų edukacija





Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje prasidėjo projektas „Atrask komiksus su TraKiu!“ Pirmoji projekto išvyka  į Trakų Salos pilį, kurioje įvyko edukacija „Galvės ežero salų paslaptys“. Į ją susirinko komiksų mėgėjai, bibliotekos lankytojai ir Trakų meno mokyklos mokiniai su mokytojais Jonu Mečkovskij, Nijole Mečkovskiene (Aukštadvario skyrius). Dalyviai į Trakų pilį atvyko susidomėję ir ketindami pasisemti naujų žinių būsimiems kūrybiniams darbams kuriant komiksą.
                      Edukacijos pradžioje dalyviai kartu su edukatore apėjo Trakų pilį. Sustodami ir pasiklausydami legendų bei anksčiau dar negirdėtų salų pavadinimų. Sužinojo, kad visame Trakų rajone yra apie du šimtus ežerų, o didžiausias jų – Galvės ežeras. Išgirdo ir legendas, kaip savo pavadinimus gavo kiti Trakų ežerai, kaip Bernardinų, Plomėnų pelkė, Totoriškių ar Skaistis. Šis ežeras, anot legendos, buvo taip pavadintas dėl ten gyvenusios merginos Skaistės, kuri priverkė visą ežerą, sužinojusi apie iš karo negrįžusį mylimąjį... Taip pat edukacijos dalyviai sužinojo, kad Galvės ežere yra apie dvidešimt salų: Karvinė, Bevardė, Pirtsalė, Raudų, Valka, Plytinė ir kt., bei nuo ko kilo šie salų pavadinimai. Šiuos salų vardus vaikai turėjo prisiminti, nes, grįžę į pilies edukacinę klasę, gavo užduotį – žemėlapyje surašyti pagrindinių salų pavadinimus.
                      Visi dalyviai pasisėmė naujų idėjų komiksams kurti. Be to, daugiau sužinojo apie Trakų ežerus ir salas. Projekto dalyvių dar laukia išvyka į Šiaulių komiksų centrą, kuri vyks spalio 1 d. Taip pat – susitikimai su komiksų autorėmis. Spalio 12 d. 12 val. Miglė Anušauskaitė praves kūrybines dirbtuves vyresniojo mokyklinio amžiaus vaikams ir suaugusiesiems. O 14 val. – atidarys parodą „Piešti tekstai“. Ula Šimulynaitė kvies spalio 23 d. į susitikimą, kuris vyks Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje bei Aukštadvario filiale. Taip pat dalyvių lauks ir susitikimas su Jurga Vile. Projekto metu vaikai įgis įgūdžių atpažinti aukštos meninės vertės komiksus nuo menkaverčių. Sukurti dalyvių komiksai turės išliekamąją vertę: bus surišti į knygą ir eksponuojami bibliotekoje.
Projekto renginiai nemokami. Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė. Projekto partneriai: Trakų viešosios bibliotekos Aukštadvario filialas, Trakų meno mokykla ir jos filialas Aukštadvaryje. Projektas tęsis iki gruodžio 31 d.

Eglė Kondrotaitė
Trakų viešosios bibliotekos
Vaikų literatūros skyriaus
Vyr. bibliotekininkė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą