2019/10/09

EDUKACIJA ŠIAULIŲ KOMIKSŲ CENTRE






Daugybę komiksais besidominčių vaikų iš Trakų ir jo krašto sugužėjo į Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Komiksų centrą. Labai įdomią edukaciją  pravedė Tomas Januškevičius, gebėdamas suprantamai išaiškinti  komiksų atsiradimą, jo specifiką.
                      T. Januškevičius kalbą pradėjo nuo to, kad senovėje knyga, kol nebuvo spausdintinių, buvo verta dvaro. Apgailestavo, kad Lietuvoje dar labai kai kurių žmonių mąstymą veikia stereotipai iš sovietmečio, kuomet komiksai vertinami vien kaip vaikų literatūra. Nuėjęs į knygyną, negali įsigyti komiksų knygų, išskyrus „Donaldą“. Iš tiesų, komiksai pasaulyje atsirado labai seniai, ikirašytiniais laikais, ir yra skirti ir vaikų, ir suaugusiųjų auditorijai.
                      Komiksai gali būti nebylieji ir tekstiniai. Edukatorius Tomas vaikams parodė konkrečių pavyzdžių iš komiksų knygų. Komiksuose glūdi neišsemiami kultūriniai klodai, kuriuos atradęs žmogus turtėja. Kaip ir kine, literatūroje, teatre, kitose meno srityse.
                      Paveikslėlis – tai dar ne komiksas, svarbesnė paveikslėlių ir teksto seka, kuriais pasakojama istorija, pavyzdžiui, įvairiose lapo padėtyse vaizduojama saulė (laiko nuoroda) ir tekstas su užuomina, su mintimi. Reikėtų stengtis paveikslėliu perteikti ne viską, o tai, kas galėtų sudominti komikso skaitytoją. Vertėtų net scenarijų susikurti prieš pradedant komiksą kurti.
                      Pasakodamas įdomesnius faktus apie komiksą, Tomas išskyrė Art Spiegelmano knygą „Maus“ (išversta į lietuvių kalbą), kuri yra pelniusi Pulicerio premiją. Amerikiečių komiksų herojui Supermenui – jau aštuoniasdešimt vieneri. Kiekvienam superherojus asocijuojasi su supergaliomis. Kuriant komiksą, vien superherojaus nepakanka, reikia ir blogiečio, konfrontuojančio su juo.
                      Edukacijos dalyviai pabandė piešti TraKį – superherojų, gyvenantį Trakuose ir išsiskiriantį iš kitų. Komiksų pratybos kuriant TraKį,  miklino vaikų pirštus ir galvojimą apie savo komiksą.
                      Edukacijos pabaigoje Tomas įspėjo vaikus, kad sukurti savą komiksą nebus lengva ir palinkėjo kiekvienam surasti supergalios ten, kur jautiesi stipriausias.
                      Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus projektą „Atrask komiksus su TraKiu!“ (vadovė – Dalia Bagdžiuvienė) iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė. Edukacijoje dalyvavo moksleiviai iš Trakų viešosios bibliotekos Aukštadvario filialo, Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos (aukštesniųjų klasių),  Trakų meno mokyklos ir  Aukštadvario filialo su mokytoja Nijolė Mečkovskaja. Už nuotraukas dėkingi Daivai Mačiulienei.
                      Laimutė Adomavičienė
                      Trakų viešosios bibliotekos
                      Vaikų literatūros skyriaus
                      Vyr. bibliotekininkė

                     


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą