2019/12/12

KOMIKSŲ PROJEKTO ATRADIMAI



Projektas ,,Atrask komiksus su TraKiu“, startavęs 2019 m. mokslo metų pradžioje, pasibaigė. Belieka tik smagūs prisiminimai ir nuotaikingi mokinių piešti komiksų darbai, kurie eksponuojami Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje bei Aukštadvario filiale. Projekte dalyvavo Trakų meno mokyklos ir jos Aukštadvario skyriaus moksleiviai su mokytojais Jonu Mečkovskij ir Nijole Mečkovskaja, Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos aukštesniųjų klasių mokiniai (mokytojos Rasa Kondrotienė, Asta Naruševičienė), Trakų r. savivaldybės viešosios bibliotekos Aukštadvario filialo moksleiviai su bibliotekininke Ramune Jarmalavičiūte.
Projektas ,,Atrask komiksus su TraKiu“ vyko trimis komikso kūrimo etapais. Pirmame etape mokiniai dalyvavo edukacijoje ,,Galvės ežero salų paslaptys“, kuri įvyko Trakų Salos pilyje. Jaunieji kūrėjai sužinojo apie Galvės ežero salų pavadinimų kilmę bei klausėsi legendų apie jas. Spalio 1 d. smagi edukacija Šiaulių komiksų centre moksleiviams paliko didžiulį įspūdį. Jie sužinojo daug svarbios ir vertingos informacijos apie komiksų atsiradimą bei kūrimą. Tomo Januškevičiaus pasakojimai įkvėpė mokinius kurti komiksus. Spalio 12 d. projekto dalyviai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, kurias vedė Miglė Anušauskaitė, bei parodos ,,Piešti tekstai“ atidaryme. Spalio 23 dieną Aukštadvario bendruomenės namuose, bibliotekoje Trakų meno mokyklos Aukštadvario skyriaus mokiniai klausėsi Ulos Šimulynaitės pasakojimo ,,Miesto legendos“, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse ir netgi laimėjo prizus. Šis susitikimas užbaigė antrąjį projekto ,,Atrask komiksus su TraKiu“ etapą. Lapkričio 28 d. įvyko susitikimas-edukacija su knygos ,,Sibiro haiku“ autorėmis Jurga Vile ir Lina Itagaki. Dalyviai klausėsi istorijos apie knygos ,,Sibiro haiku“ sukūrimą. Vėliau gavę haiku, pagal jį piešė komiksą. Mokiniai mėgavosi susitikimu su garsiomis kūrėjomis ir kaupė žinias apie komiksų kūrimą, kurias panaudojo kurdami savo komiksą. Trečiame komiksų kūrimo etape vaikai pristatė savo sukurtą komiksų istoriją apie TraKių ir jo keliones po Galvės ežero salas. Lapkričio 28 d. daugybę jaunųjų komikso dalyvių subūrė Aliaga Mirguseinov edukacija „Anime piešimas bibliotekoje“. Vaikai turėjo puikią galimybę paeksperimentuoti japoniškuoju anime stiliumi.
Projekto dalyviai nuoširdžiausiai dėkoja Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus ,,Atrask komiksus su TraKiu“ projekto vadovei Daliai Bagdžiuvienei. Smagios edukacijos, nuotaikingos kelionės, neįtikėtinos istorijos padovanojo daug pozityvių emocijų, vertingų susitikimų. Moksleiviai tobulino piešimo įgūdžius, susipažino su įvairiausio žanro, stiliaus bei formos komiksais, praturtino savo žinių bagažą. Neabejotinai projektas įkvėpė dalyvius kurti ir plačiau domėtis įvairiais literatūros žanrais.
Trakų meno mokyklos mokytoja Nijolė Mečkovskaja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą