2020/07/03

Kūrybinės animacijos dirbtuvės pagal pasaką „Varna ir sūris“






Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje toliau vykdomas projektas „Knygos, kuriančios pasaulius“. Projekto tikslas – užtikrinti aukštos kokybės profesionalųjį meną. Antrasis projekto renginys – kūrybinės „Animotuko“ animacijos dirbtuvės. Vaikai kūrė sustabdyto kadro animacinį filmuką pagal lietuvių liaudies pasaką „Varna ir sūris“
Animacijos dirbtuvių pradžioje animatoriai vaikams papasakojo, kaip kuriama animacija. Dirbtuvės susidėjo iš dviejų dalių – sustabdyto kadro animacijos kūrimo ir įgarsinimo. Vaikai susidomėję dėliojo veikėjus sekdami pasakos „Varna ir sūris“ eigą, fiksavo tinkamus kadrus. Po pertraukos dalyvių laukė įgarsinimas. Kiekvienas vaikas galėjo pasirinkti, ką norėjo įgarsinti: lapę, varną, pasakotoją, taip pat garso efektus: lipimą kopėčiomis, motorolerį ar kitus garsus. Jiems padėjo garso operatorius. Antroji užsiėmimo dalis sulaukė didelio vaikų aktyvumo. Visi norėjo išbandyti įgarsinimo meną ir pabūti skirtingais filmuko veikėjais.
Gabija Jakutytė, interaktyvių Animotuko edukacijų koordinatorė pasakojo: „Animotuko kūrybinės dirbtuvės vaikams organizuojamos sustabdyto kadro arba stop kadro (angl. stop motion) principu. Sustabdyto kadro kūrybinės animacijos dirbtuvės vaikams – puikus būdas įsitraukti, įgalinti, šviesti ir įkvėpti įvairaus amžiaus ir sugebėjimų vaikus bei leisti jiems kūrybingai išreikšti savo idėjas, mokantis daug neįkainojamų įgūdžių. Šios kūrybinės dirbtuvės skatina planavimo, komunikavimo įgūdžius, problemų sprendimą, pasitikėjimą savimi. O svarbiausia, leidžia vaikams susipažinti su jų taip mėgstamų animacijų atsiradimo procesu. Mūsų Animotuko komanda susideda iš animacijos profesionalų. Ne tik patys kuriame vaikams gerai žinomas animacijas, bet ir aktyviai prisidedame prie netradicinės, interaktyvios bei vaikus galinčios sudominti edukacijos kūrimo. Siekiame skleisti saugaus, lietuviško ir kūrybiško turinio sklaidą, kad vaikystė būtų šilta ir spalvota!“.
Animaciją mėgsta dauguma vaikų. Susipažinti su jos kūrimu buvo linksma ir naudinga patirtis visiems animacijos dirbtuvių dalyviams. Visus norinčius pamatyti darbo rezultatus – sutvarkytą animacinį filmuką, kviesime atvykti į biblioteką.
Projektas „Knygos, kuriančios pasaulį“ tęsiasi toliau. Liepos 14 d. kviečiame į susitikimą su iliustratore L. Dūdaite.
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.


Eglė Kondrotaitė
Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą