2020/08/17

Žolynai, žolynėliai

 






Artėjant Žolinėms Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius jau trečius metus kvietė vaišintis žolelių arbatomis ir susipažinti su vaistiniais augalais. Rytmetis buvo skirtas žolininkei E. Šimkūnaitei, nes 2020 m. paskelbti habilituotos biologijos mokslų daktarės, vaistininkės, žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės metais.

 

Žolininkė yra parašiusi pasakų knygą „Girios medeliai, žali žaliuonėliai“, kuri buvo išleista 1991 m. Tai pasakų knyga apie medžius. Šioje knygoje rasite pasakų: „Medelių kalba“, „Liepos galybės“, „Kaip uosis galybę gavo ir kam persakė“ ir daug kitų. Gale knygos daug mįslių apie medžius, paaiškinimų. Ši knyga įdomi ne tik vaikams, bet ir tėveliams, nes pasakojimas perpintas liaudies medicinos žiniomis, kur trumpai pristatomos medžių gydomosios savybės, kokios veikliosios medžiagos yra to medžio lapuose, pumpuruose, žieduose ar žievėje, kaip šią žaliavą rinkti, paruošti ir naudoti. Knygą skaityti yra sunku, nes parašyta vingria, „senobine“ autorės kalba. Rytmečio metu skaitėme ištraukas iš žolininkės knygos, taip pat spėliojome mįsles.

 

Taip pat vaikai galėjo susipažinti su surinktomis ir išdžiovintomis vaistažolėmis: šalpusnio lapais, kmynais, šaltmėte, medetka, čiobreliu, rugiagėle, liepų žiedais, raudonėliu, ramunėle. Visos vaistažolės buvo surinktos Trakų apylinkėse ir išdžiovintos pagal visas tradicijas. Taip pat prie kiekvienos žolelės buvo aprašymas. Vaikai uostė žoleles ir aptarinėjo, kas tai. Renginio metu didžiausio populiarumo sulaukė šaltmėtė, kuri pasižymi stipriu kvapu ir šaldančiu pojūčiu geriant arbatą. Kol dalyviai mėgavosi kvapniomis arbatomis, buvo surengta viktorina, kurios metu vaikai spėliojo, kokio tai augalo lapai. Buvo pateikta 10 skirtingų, visiems labai gerai žinomų augalų, lapų. Visi dalyviai mielai spėliojo ir varžėsi tarpusavyje, kuris greičiau atspės.

 

Užsukite į biblioteką ir pasivaišinkite žolelių arbata visą rugpjūtį.

 

 

 

Dalia Bagdžiuvienė

 

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą