2020/10/22

„Užsimerk ir pažink akimis nematomą pasaulį!“


 

                      Aklieji mokomi vaikščioti, naudojantis baltomis lazdelėmis, todėl jiems skirta diena pavadinta šiuo vardu. Pasaulinė baltosios lazdelės diena Lietuvoje pradėta minėti nuo 1992 metų, kai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga tapo Pasaulio aklųjų ir silpnaregių sąjungos nare.

                      Daugelyje šalių šios dienos proga organizuojami įvairūs renginiai, kuriais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į žmonių su regėjimo negalia problemas, informuoti apie regos sutrikimo priežastis, kad būtų galima iš anksto užkirsti kelią ligai.

                      Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius taip pat paminėjo šią dieną suorganizuodami renginį „Užsimerk ir pažink akimis nematomą pasaulį“. Kartu su vaikais aptarėme ką reiškia Brailio raštas, kaip jis rašomas. Vėliau vaikai per youtube.com kanalą žiūrėjo filmuką „Taško istorija“, kuriame autorė papasakojo, kad Brailio raštas tai ant popieriaus lapų išspaustos įvairių kombinacijų šešių iškilių taškelių figūros, per kurias vesdami rankomis aklieji gali skaityti. Filmuke autorė vaizdžiai parodė Brailio rašto subtilybes.

                      Po filmuko vaikai buvo pakviesti truputėli pajudėti ir pažaisti kelis žaidimus. Pirmajame žaidime dalyviams buvo užrišamos akys ir jie turėjo atspėti ką jie liečia rankomis. Dauguma vaikų greitai atspėjo jiems pateiktus daiktus.  Antrajame žaidime reikėjo pabūti neregiais ir vedliais. Su užrištomis akimis ir kito dalyvio pagalba reikėjo atlikti jiems paskirtas užduotis, tokias kaip: apeiti aplink kambarį, nueiti prie durų ar paimti knygą iš knygų lentynos. Vaikams labai patiko žaisti šiuos žaidimus, visi norėjo pabūti ir vedliais ir neregiais.

                      Renginio pabaigoje dalyviams buvo išdalinti paruošti trafaretai Brailio raštui, kuriuose jie pagal šio rašto abėcėlę turėjo parašyti tam tikrus knygų herojus. Vaikams labai patiko rašyti Brailio raštu ir jiems puikiai sekėsi tai padaryti.

                      Po renginio vaikai ilgai dalijosi įspūdžiais, jie suprato, kad šią negalią turintys žmonės yra stipriai priklausomi nuo baltosios lazdelės ir, kad Brailio raštas yra neatskiriama jų gyvenimo dalis.

                     

Justina Dailidėnaitė

Trakų viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus

Vyr. bibliotekininkė







 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą