2021/03/10

SU GIMTADIENIU KAKE MAKE!

 


Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius paminėjo jaunųjų skaitytojų mėgstamos knygų herojės, Kakės Makės gimtadienį. Vaikų biblioteka suorganizavo nuotolinį susitikimą su rašytoja Lina Žutaute. Lina Žutautė – knygų vaikams iliustruotoja ir rašytoja. Parašiusi visą seriją knygučių apie neklaužadą mergaitę Kakę Makę, netvarkos nykštuką bei pabaisas patiems mažiausiems. Pirmoji autorinė knyga „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“ pasirodė 2010 m. ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) buvo pripažinta geriausia knyga mažiesiems skaitytojams.

Susitikimą rašytoja pradėjo nuo pasakojimo apie pirmąsias savo iliustracijas G. Morkūno knygoje „Grįžimo istorija“. Pasidalinusi Zoom konferencijos ekranu su dalyviais parodė savo pieštas iliustracijas. Visos iliustracijos be galo gražios ir puikiai perteikiančios tekstą. Vaikai liko sužavėti vairuotojo su sauskelnėmis ant galvos ir berniuko, kuris moka pasikrapštyti nosį su kojos pirštu iliustracijomis.

Vėliau rašytoja pristatė visų Kakės Makės knygučių serija. Lina Žutautė teigia, kad sukurti Kakės Makės seriją ją paskatino knygų trūkumas. Jos sūnus jau nuo pirmųjų metų domėjosi knygomis, tačiau tuo metu lietuviškų paveikslėlių knygų nebuvo. Todėl dailininkė savo sūnui ėmė pasakoti istoriją apie patrakusią mergaitę Kakę Makę, kuri tapo neatsiejama jų vakaro pasakojimų dalimi.

Susitikimas susilaukė didelio susidomėjimo, jo metu prisijungė 78 vaikai iš visos Lietuvos. Dalyvavo Trakų pradinės mokyklos antrokai su mokytoja Rasa Lietuvninkiene, Klaipėdos „Vyturio“ progimnazijos 1b klasės moksleiviai, Vilniaus Maironio progimnazijos pirmokai ir daugelis kitų iš tolimiausių Lietuvos kampelių.

Norėčiau pastebėti, kad Linos Žutautės kūryba išversta į rusų, latvių, estų, danų, korėjiečių ir daugybę kitų kalbų. Taip pat pagal populiariąsias knygas apie Kakę Makę pastatytas spektaklis vaikams. Susitikimo pabaigoje rašytoja išdavė paslaptį, kad artėjant Kalėdoms sulauksim naujausios Kakės Makės knygutės. Tai bus istorija apie Kakę Makę ir katiną, kurį ji priglaudė iš gatvės.

Rašytojai linkime ir toliau tobulėti kūryboje, o visus mažuosius skaitytojus bei jų tėvelius kviečiame užsukti į Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrių, kuriame Jūsų laukia ne tik visa „Kakės Makės“ knygučių serija, bet ir daug kitų nuostabių knygų.


                       Justina Dailidėnaitė

Trakų viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus

Vyr. bibliotekininkė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą