2021/04/02

Kaip gi tapti knygos iliustratoriumi?

 Agnė Nananai – vieniems jau gerai žinomas, o kitiems dar tik naujai atrandamas vardas. Šios iliustratorės darbuose juntamas lengvumas, profesionalumas ir iki smulkmenų apgalvotos detalės. Balandžio 1 d. Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius suorganizavo nuotolinį susitikimą „Zoom“ platformoje su šia talentinga iliustratore.

Susitikimo metu Agnė papasakojo apie iliustratoriaus darbą, kaip gimsta iliustracijos knygoje – nuo eskizo iki galutinio varianto. Šiame susitikime viešnia pristatė E. Daciūtės knygą „Paslapčiausia paslaptis“, kurią ji iliustravo savo nuostabiais piešiniais. Tai yra trečioji jos iliustruota poezijos rinktinė. Kaip teigia Agnė, poezijos knygoje didžiausias uždavinys yra sujungti nesujungiamą, nes kiekvienas eilėraštis čia vis kita istorija, kurią reikia tinkamai papasakoti. Iš viso Agnė yra iliustravusi jau net 18 knygų.

Susitikimo pradžioje kūrėja labai apsidžiaugė gausiu būriu prisijungusių vaikų. Ji prisipažino, kad pirmą kartą turi tiek daug dalyvių. Iš viso renginyje dalyvavo net 87 vaikučiai iš Lentvario ir Trakų pradinių mokyklų. Mokiniai aktyviai dalyvavo ir uždavinėjo daugybę klausimų Agnei.

Aptarusi iliustracijų atsiradimo procesą, Agnė paskaitė kelis eilėraščius iš E. Daciūtės knygos „Paslapčiausia paslaptis“. Taip pat parodė įrašą, kuriame pati autorė perskaito savo eilėraštį „Kažkur“, pagal kurį iliustratorė surengė trumpas kūrybines dirbtuves. Jų metu pamokė vaikus susikurti eilėraščio „Kažkur“ personažus – „kažkuriukus“. Vaikai su malonumu piešė savo išgalvotus „kažkuriukus“, rodė juos Agnei ir be galo džiaugėsi suteikta galimybe išreikšti savo meniškas sielas.

Knyga „Paslapčiausia paslaptis“ – ugdo rimo ir ritmo pojūtį, kūrybiškumą ir vaizduotę, skatina vaiko ir mamos ryšį, meniškai vertingos Agnės Nananai iliustracijos lavina estetikos pojūtį. Kviečiame rezervuoti šią nepakartojamą eilėraščių knygutę mūsų bibliotekoje. Ši knyga Jums padės atitrūkti nuo realybės ir minčių bei pajusti tikrą skaitymo malonumą.

 

Justina Dailidėnaitė

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą