2021/06/25

Dėmesio, filmuojam!


Birželio 17 dieną į Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrių susirinko būsimi filmų kūrėjai. Projekto „Knygos, kuriančios pasaulius 2“ antrasis renginys pakvietė vaikus susipažinti su filmo kūrimo subtilybėmis. Dirbtuvėms vadovavo žymus, ilgametę edukacinių kino dirbtuvių patirtį turintis režisierius ir prodiuseris Antanas Gluskinas.

Dirbtuvių vadovas supažindino dalyvius su filmo kūrimo etapais, papasakojo, kaip kuriamas filmas, nuo ko reikia pradėti, trumpai pristatė pagrindinius filmo kūrybinės grupės narius ir kokius darbus jie atlieka filmo kūrimo procese. Po trumpos įvadinės paskaitos, pasiskirstę grupėmis, dalyviai patys kūrė savo filmą. Padedant dirbtuvių vadovui, dalyviai kūrė filmo scenarijų, pasiskirstę pareigomis, kas ką darys filmo kūrimo procese, t.y. kas bus režisierius, kas operatorius ir pan., patys ruošėsi filmavimui, patys filmavo. Dirbtuvių dalyviai kūrė vieno kadro vaidybinius filmus naudodami savo turimą techniką, t.y. išmaniuosius mobiliuosius telefonus.

Vieno kadro filmas – tai filmas, filmuojamas nepertraukiamai, t.y. nestabdant kameros filmavimo aikštelėje. Kadangi filmas yra vieno kadro, po filmavimo vyko gana trumpas montažo etapas, kurio metu buvo uždėti tik titrai bei reikalingi garsai ar muzika. Sukurtas filmas buvo parodytas dirbtuvių dalyviams. Po peržiūros vyko aptarimas bei analizė – kiekvienas dalyvis buvo skatinamas pasakyti bent po sakinį apie sukurtą kūrinį. Tokiu būdu buvo norima skatinti nebijoti reikšti savo nuomonę.

Renginys truko net 4 valandas, kurių metu penktokai iš Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos, išklausę teorinę medžiagą, nufilmavo pirmus savo gyvenime vieno kadro filmus. Moksleiviai liko sužavėti edukatoriaus patirtimi ir žiniomis. Jiems labai patiko visas filmo kūrimo procesas. Edukacijos metu mokiniai pasisėmė neišdildomų įspūdžių, neįkainojamų žinių bei meninių įgūdžių. Visi, norintys pažiūrėti vaikų sukurtų vieno kadro filmukų, yra laukiami mūsų bibliotekoje, kur bus galima ne tik apžvelgti vykusio renginio rezultatus, bet ir užsiregistruoti į ateityje vyksiančias edukacijas.

Projektas „Knygos, kuriančios pasaulius 2“ tęsis ir toliau. Kviečiame sekti Vaikų literatūros skyriaus renginius ir naujienas. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

 

Justina Dailidėnaitė

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą