2021/08/25

Kelionė po mitologinį pasaulį kartu su Kotryna Zyle



Ankstų antradienio rytą Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrių apglėbė mistikos šešėlis. Po juo pasislėpusi žymi rašytoja Kotryna Zylė (Zilinskienė) pravedė nuostabią edukaciją vaikams apie mitologinį būtybių pasaulį. Kotryna Zylė – mitologijos temomis rašanti vaikų ir jaunimo knygų autorė, įvairių literatūrinių projektų sumanytoja. Rašytojos knygos „Milžinas mažylis" (2014) ,,Didžioji būtybių knyga" (2016), „Sukeistas" (2019), „Mažas kaip vabalėlis" (2020) vertinamos tiek skaitytojų, tiek profesionalų, yra pelniusios įvairių premijų ir apdovanojimų, nominuotos „Metų knygos" rinkimuose. Šiais metais autorė yra išleidusi naujausią šeštąją savo knygą.

Susitikimo metu Kotryna Zylė vaikams pristatė savo naujausią knygą „Siela sumuštinių dėžutėje: nelabai baisios istorijos“. Ši knyga, - tai 10 šiurpulingų istorijų, kurios, pasak autorės, galėtų nutikti ir tavo namuose, kieme ar mokykloje. Jei skaitant šią knygą pasirodys, jog kažkas tūno namų spintoje ar naktimis stovi balkone, o iš bičiulio burnos staiga išskris bitė – išlik ramus! Šias istorijas parašyti įkvėpė vaikystėje girdėti tėčio pasakojimai ir netikėti susidūrimai su būtybėmis.

Rašytoja tai pat papasakojo apie senąjį lietuvių tikėjimą, kai kiekviena svarbi žmogaus gyvenimo sritis turėjo po ją saugančią būtybę, deivę ar dievaitį. Su vaikais diskutavo, ką mitologija mums pasakoja apie tuometines žmonių baimes ir įpročius, aptarė, ką mitinės būtybės, kiekviena pagal jai būdingas savybes, galėtų veikti šiais laikais. Pasak Kotrynos Zylės, ne mažiau svarbi ir knygų kūrimo užkulisių istorija – nuotaikingas skaidrių pristatymas atkleidė knygos iliustracijų gimimo procesą, išdavė kokias „slaptas žinutes“ dailininkai palieka savo piešiniuose ir kas iš tiesų pozavo mitinių būtybių portretams.

Šis susitikimas - paskutinis projekto „Knygos, kuriančios pasaulius 2“ renginys. Projektas patenkino vaikų ir jaunimo, norinčių naujų dalykų ir potyrių, inovatyvaus užimtumo bei kūrybinės saviraiškos formų poreikį. Šio projekto metu buvo pristatyti penki profesionaliosios kultūros ir meno formų renginiai. Dėkojame projekto rėmėjams Lietuvos kultūros tarybai ir Trakų rajono savivaldybei už suteiktą galimybę plėsti Trakų rajono vaikų ir jaunimo kultūrinį bei meninį akiratį.

 

 Justina Dailidėnaitė

Trakų viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus

Vedėja





 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą