2021/08/30

Stalo teatro spektaklis „Stebuklinga pati“

 


Vasarai einant į pabaigą, Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje apsilankė Saulės Degutytės vadovaujamas „Stalo teatras“.  S. Degutytė, norėdama reabilituoti pasakas, žadinti vaikų fantaziją ir kūrybiškumą bei skleisti daugiau nei prieš 100 metų surinktą paveldą, pristatė pasaką iš J. Basanavičiaus tautosakos bibliotekos „Stebuklinga pati“. 

Ši pasaka – apie mamos netekusius vaikus. Tėvas išeina, palikęs našlaičius, ir susitinka moterį, kuri šeimą apgaubia sėkme, gausa ir pakelia iš liūdesio. Šiuolaikiniams vaikams dabar sunku suprasti, kad šaldytuvas gali būti tuščias. Vienas iš spektaklio tikslų skatinti atjautą, supratimą ir mąstymą apie dalykus, kurie gali nutikti kiekvienam. Pasaka buvo sekama, pasitelkus „magnetines lėles“, kurios veikia ant šaldytuvo durelių. Taip taip, supratote teisingai. Šaldytuvas kaip meninė priemonė pasirinktas neatsitiktinai – juk kiekvienuose namuose esantis šaldytuvas kasdien „praneša“ kažkokią žinią – ar reikia važiuoti į būrelį, ar pas dantų gydytoją, ar dar kažkur. Ir jeigu reiktų ką nors papasakoti apie tą šeimą, pirmiausia reiktų pažvelgti į šaldytuvo dureles. Ant jų surastume magnetinius įvairių kelionių trofėjus, mielas kūdikių nuotraukas, širdis su vardais ar vaikų piešinius.

Po spektaklio sekė magnetinių lėlių gamybos dirbtuvės. Kiekvienas vaikas galvojo, ką norėtų pasikabinti ant savo šaldytuvo durelių ir su dirbtuvių vadovės Saulės pagalba pasigamino unikalius, spalvotus magnetukus: pandą, balionėlius, laimės paukštę ir kt. Šis nuotaikingas spektaklis vaikams paliko neišdildomą įspūdį, o po kūrybinių dirbtuvių kiekvienas jau galvojo, ką dar galėtų pasigaminti namuose. Ačiū Saulei ir „Stalo teatrui“ už turiningą laiką kartu ir lauksime naujų susitikimų bibliotekoje.

 

Eglė Kondrotaitė

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė

  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą