2021/11/30

Vaikų bibliotekoje atgijo viduramžių knygrišystė

  


Knygrišystės amato pradžia galima laikyti IV–V a., kai pradėta gaminti dvi surištas senovės graikų ir romėnų vaškuotas rašymo lenteles.  Vėliau vaškines lenteles pakeitė pergamentas, o knygos apdarą dažniausiai sudarydavo mediniai kietviršiai, aptraukti oda. Prabanga ir puošnumu išsiskyrė valdovams ir didikams rišamos knygos. Senosios knygrišystės tradicijas Lietuvoje tęsia dailininkai odininkai ir Vilniaus knygrišių gildijos nariai.

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje lapkričio 25 dieną vyko Trakų istorijos muziejaus organizuojama rankų darbo knygrišystės edukacija. Į ją atskubėjo Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos šeštokai su technologijų mokytoja Rasa Kondrotiene. Edukacijos vadovas ir knygrišių gildijos pirmininkas Rimas Supranavičius supažindino vaikus su knygrišystės amato raida, įrankiais, medžiagomis, jų ypatybėmis. Trumpai pasakojo apie Žygimanto Augusto laikų ir kitų laikotarpių knygrišystės amatą bei knygas. Pristatė pagrindinius knygos įrišimo viduramžiais procesus. Dalyviai naudojosi viduramžių technika, atkurta pagal Žygimanto Augusto bibliotekos knygų viršelių ornamentus, arba kitais laikotarpiui būdingais raštais, įspaudais, simboliais. Patys dekoravo odos viršelį, prie kurio vėliau prisiuvo popieriaus lanką bei papuošė gražia odine juostele. Vaikai labai džiaugėsi savo pagamintomis knygutėmis, o didžiausi entuziastai pasigamino ir po kelias.

Dėkojame edukacijos vadovui Rimui už šaunią edukaciją. Lauksime ir daugiau įdomių bei išskirtinių edukacijų bibliotekoje.





 






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą