2022/03/07

Lietuvių kalbos dienos – it šilto vėjo gūsis

 

    Lietuvių kalbos dienos - tai daugybė vasario 16 – kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje organizuojamų renginių. Jos skirtos puoselėti ir skleisti lietuvių kalbą, burti bendruomenes, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, didinti lietuvių kalbos prestižą.

 Trakų vaikų literatūros skyriuje vasario 21 d. minint tarptautinę Lietuvių kalbos dieną bei Lietuvių kalbos dienas vyko kryžiažodžių konkursas „Kalbos kertelė“. Renginyje dalyvavo Trakų pradinės ketvirtokai su mokytoja Audrone Civilkiene. Draugiškai susipažinę, garsiai mąstėme, kodėl mums svarbi lietuvių kalba, rinkome gražiausią lietuvišką žodį, svarstėme ar sunku mokytis lietuvių kalbos, kalbėjomės, kad ji yra viena seniausių pasaulyje, itin turtinga ir išraiškinga. Mokiniai sėkmingai sprendė specialiai sukurtą kryžiažodį apie lietuvių kalbą. Visiems, įskaitant mokytoją, teko pasukti galvą ir prisiminti kalbos dalių pavadinimus bei lietuvių rašytojus. Sėkmingai ir greičiausiai išsprendę užduotį, buvo apdovanoti prizais.

Vasario 24 d. vyko garsinis lietuviškų pasakų skaitymas ir kūrybinės dirbtuvės „Pasakų šalyje“. Trakų gimnazijos priešmokyklinės grupės vaikai klausėsi šių lietuviškų pasakų: „Senelės pasaka“, „Jaučio trobelė“, „Katinėlis ir gaidelis“. Vaikams labai patinka ir kitos lietuviškos pasakos „Trys paršiukai“, „Vilkas ir septyni ožiukai“ - visose yra minima trobelė, pasakiškas namelis, todėl vaikai iš popieriaus kūrė savo svajonių namelius. Nešini spalvotais nameliais ir smagiais mažais prizais, vaikai išrinko pasaką „Jaučio trobelė“ kaip jiems labiausiai patikusią ir labiausiai pamokiusią.

                      Kovo 1 d. vyko naujausių lietuvių autorių knygų apžvalga ir pristatymas „Skaityk knygą lietuvišką“. Pristatyme dalyvavo Trakų pradinės ketvirtokai su mokytoja Rasa Čirbiene. Buvo pristatytos ir apžvelgtos vienuolika lietuviškų knygų naujienų, po pristatymo vaikai išbandė savo žinias Kahoot viktorinoje. Klausimai buvo apie lietuvių kalbos dienas, lietuvių autorių, tokių kaip S. Paltanavičius, V. Palčinskaitė, Rūta Šepetys, D. Kandrotienė, K. Kazijevaitė, T. Dirgėla, V. Maksvytė naujausias knygas. Atsakiusi į visus  klausimus, laimėjo ketvirtokė Gabriela.

                      Trakų vaikų literatūros skyrius daug dėmesio skiria mūsų gimtajai lietuvių kalbai, jos puoselėjimui ir sklaidai. Lietuvių autorių knygos mūsų skyriuje yra itin populiarios, susitikimai su lietuvių autoriais itin laukiami, o gausus būrys bibliotekos lankytojų, kurie skaito lietuviškai, noriai dalyvauja mūsų organizuojamuose lietuviškų knygų pristatymuose.

 

Giedrė Streckienė

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė








 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą