2022/04/19

Pasakos stebuklas

Balandžio 15 d. Trakų vaikų literatūros skyriuje vyko rytmetis „Pasakos stebuklas“. Mamos su pačiais mažiausiais vaikučiais atskubėjo į sensorinį – edukacinį užsiėmimą pagal aktorės Kristinos Savickytės knygą „Kuriame pasaką“.

Nuo seniausių laikų vaiko dvasinis gyvenimas priklausė nuo pasakų. Ši tradicinė literatūra skatino vaiko vaizduotę ir lavino fantaziją. Pasakos praturtina vaiko gyvenimą ir suteikia jam žavesio būtent todėl, kad jis nežino, kokiu būdu jų magiška galia jį paveikia. Jos taip pat daro terapinį poveikį, nes jose nesiekiama pasaulio vaizduoti realiai. Mūsų dienomis, kaip ir praeityje, pasakos gali atverti vaikų dvasią, kad jie pajustų, kas gyvenime yra vertingiausia. Pasak Kristinos Savickytės, pasakos, dainavimo teatro ir improvizacijų derinys yra puikus būdas: ugdyti vaiko kūrybiškumą, lavinti jo kalbinius gebėjimus ir motoriką, plėsti žodyną, mokyti improvizuoti, stiprinti ryšį su vaiku bei mokytis  bendradarbiauti ir dirbti komandoje.

Remiantis K. Savickytės knyga „Kuriame pasaką“, mamytėms sufleravome idėjas, kaip galima sudominti mažuosius ir dar labiau įtraukti juos į magišką pasakų pasaulį. Autorė pataria kliautis savo fantazija ir naudoti nesudėtingas priemones iš aplinkos. Teatrą namuose galime susikurti iš kėdės, pastatyti scenos dekoracijas iš ryškių spalvų lego kaladėlių, o iš kartoninės dėžės gali išeiti nuostabus šešėlių teatras. Veikėjus pasakai – vaidinimui galima pasigaminti iš medinių šaukštų, margaspalvių kojinių, popierinių maišelių, akmenėlių, kartoninių puodelių, žemės riešutų lukštų, veltinio, popieriaus, skalbinių segtukų ir net iš sausainių tešlos. Autorė pateikia pasakų pavyzdžius, fotografijas, kuriose vaikai improvizuoja, kuria, bendrauja ir būna drauge.

Vaikų literatūros skyriuje rytmečio dalyviai stebėjo šešėlių teatrą. Buvo surengtas vaidinimas pagal lietuvių liaudies pasaką „Ropė“. Po spektakliuko mažieji patys išbandė šešėlių teatro lėles. Kad veiksmo nebūtų per mažai, lankytojai klausėsi ir patys kūrė lietuvių liaudies pasaką „Pagrandukas“. Ant spalvingos paklotės pavaizduota stebuklinga pasakos aplinka – trobelė, takelis, medžiai, o pasakos veikėjai – močiutė, senelis, vilkas, lapė, kiškis, meška ir kt. linksmai šokavo ir gaudė išdykėlį pagranduką. Galiausiai išbandėme tapybą ant akmenėlių. Buvo smagu stebėti, kaip mažos rankutės darbuojasi ir su rimtu užsispyrimu margina akmenėlius tarsi margučius. Mamos dalijosi savo patirtimi, kaip jų vaikai klausosi pasakų ir kaip jas žaidžia namuose.

Trakų vaikų literatūros skyrius džiaugiasi sulaukęs mamyčių ir jų vaikučių ir labai lauks visų norinčių dalyvauti edukaciniuose sensoriniuose užsiėmimuose. Kitas užsiėmimas „Mano jausmai“ vyks gegužės 13 d. 10 val.

 

Giedrė Streckienė,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą