2022/05/03

Kontis ir Tvarkius moko gyventi tvariau

 

Minint Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kurios šių metų tema „Tvari biblioteka“, Vaikų literatūros skyrius organizuojamų renginių metu atkreipė dėmesį į aktualias aplinkosaugos, tvarumo ir ekologijos temas. 

Baigiamajame renginyje Trakų pradinės trečiokai kartu su mokytoju Girėnu Širbinsku klausėsi garsinio Aldonos Zinkevičiūtės knygos „Kontis ir Tvarkius“ skaitymo. Vaikus įtraukė istorija apie du draugus – buitinių atliekų konteinerį Kontį ir peliuką Tvarkių, kurie padeda išmestiems daiktams atrasti antrus gyvenimus. Mokiniai entuziastingai žaidė rūšiavimo žaidimą, kurio metu turėjo pasirinkti, į kurį konteinerį ar kitą rūšiavimo vietą turėtų keliauti įvardinti nebereikalingi buities daiktai, – perdegusi elektros lemputė, aliuminio folija ar pliušinis meškutis. Mokiniai, teisingai atsakę į daugiausiai klausimų, buvo apdovanoti prizais.

Renginio metu buvo keliami aktualūs klausimai – ar kai kurios išmestos neišrūšiuotos šiukšlės egzistuos ilgiau už mus? Kokius buities daiktus galėčiau panaudoti antrą kartą? Ar perskaitytos knygos vieta popieriaus konteineryje? Kaip leidiniams būtų galima suteikti antrą šansą džiuginti dar ne vieną skaitytoją? Vaikai nustebo sužinoję, kad tam yra ne vienas būdas: tinkamas skaityti knygas galima padovanoti bibliotekai, taip pat padėti į knygų namelį, dar vadinamą lauko bibliotekėle, kuri yra ir Trakų mieste. Ši naudinga iniciatyva, jau dešimtmetį gyvuojanti didžiuosiuose Lietuvos miestuose ne tik skatina skaitymą, bet ir lavina atsakingo vartojimo ir dalinimosi įgūdžius. Trečiokams patiko idėja, kad knygų dalinimosi ar mainų lentynėlę galima įsirengti ir klasėje ar net daugiabučio laiptinėje! Kaskart grįžus namo, lipant laiptais galima pasmalsauti – gal jūsų perskaityta knyga susidomėjo kaimynas, o galbūt lentynoje kažkas padėjo jus dominantį leidinį?

Vaikai aiškinosi tvarumo sampratą, buvo aptariamos šiukšlių rūšiavimo klaidos ir keliama idėja, jog geriausias būdas tausoti žemės resursus yra neatlygintinai dalintis ar mainytis daiktais. Juk perskaityta knyga ar pabodęs žaislas gali pradžiuginti kitą vaiką, be to, tokia veikla skatina bendruomeniškumą ir prisideda prie žemės išteklių naudojimo mažinimo.  Ir tik neradus, kam galėtų praversti jūsų nenaudojamas daiktas, reikėtų dairytis rūšiavimo konteinerių ir atsakingai rūšiuoti.

 

Agnė Butkevičiūtė,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą