2022/05/02

Panagiukai tvarioje bibliotekoje

 

Balandžio 27 d. Vaikų literatūros skyrius kvietė į bibliotekų savaitės renginį – susitikimą su knygos „Kur pradingo panagiukai?“ autore Lina Bakšyte.

„Kur nuklydo panagiukai?“ – mažylių gebėjimus ugdanti lauko nuotykių knyga. Pagrindinis veikėjas berniukas Benas kviečia lavinti pažinimo ir gamtos patirtines veiklas, atrasti kūrybišką mokymąsi žaidimų aikštelėje, daržo lysvėje ar miško aplinkoje. L. Bakšytė pastebėjo, kad vaikai lauko erdvėje jaučiasi daug laisviau, nei uždaroje aplinkoje. Pasak autorės, vieną veiklą kieme nevaržomai keičia kita – judrios šėlionės greitai virsta balų eksperimentais, kūrybinėmis smėlio barstynėmis ar rimtu vabalo stebėjimu. Įvairi gamtos aplinka vaikams suteikia laisvę ir atveria plačias ugdymo galimybes.

Susitikimas su Lentvario pradinės mokyklos pirmokais prasidėjo žaismingai – L. Bakšytė inicijavo susipažinimo ir dėmesio sutelkimo pratimus, kuriuos vaikai atliko žibančiomis akimis. Vėliau vyko knygos „Kur nuklydo Panagiukai?“ pristatymas. Kartu su vaikais apžvelgėme visas tris knygelės dalis – žaidimo lauke erdves: žaidimų aikštelę, sodą, mišką. Pasigrožėjome spalvingomis Redos Tomingas iliustracijomis ir įsimylėjome vieną įspūdingiausių knygutės veikėjų – zombulį. Į klausimą, – kas gi tie panagiukai?, – atsakyti geriausiai galėsite perskaitę šią knygelę.

Netrukus vaikai turėjo galimybę prisiliesti prie gamtos – bibliotekoje pakvipo mišku.  L. Bakšytė padovanojo vaikams sensorinį užsiėmimą. Iš gamtos detalių – šakelių, kankorėžių, kadagių, samanų, lapelių, eglučių, smilgų ir kitų gėrybių vaikai dėliojo paveikslėlį – mozaiką. Pirmokai buvo pakviesti surasti „švelnuką“ ir „šiurkštuką“ – gamtos elementą, kuris jiems buvo švelnus arba šiurkštus.

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius džiaugiasi šia pristatyta knyga, nes ji skatina ne tik tyrinėti aplinką, bet ir tausoti gamtą. Mūsų bibliotekoje galite rasti ir daugiau knygų ekologijos, aplinkosaugos, gamtos temomis, tad maloniai kviečiame apsilankyti.


Giedrė Streckienė,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą