2022/05/26

Pažintinis-kūrybinis rytmetis „Bitės diena“

 

Kiek akių turi bitė? Kas sudaro bičių šeimą? Kaip bitės bendrauja tarpusavyje nemokėdamos kalbėti? Į šiuos ir daugelį kitų klausimų atsakėme kartu su Trakų pradinės pirmokais ir mokyta Gina Taškuviene smagiame pažintiniame-kūrybiniame rytmetyje „Bitės diena“ pagal S. Piotr Socha knygą „Bitės“.

Mažieji lankytojai jau žinojo ne vieną įdomų faktą apie bites, pavyzdžiui, kas yra bičių priešas ar kad bitės iš augalų neša ne medų, bet nektarą, kurį vėliau paverčia medumi. Vaikai papasakojo apie bičių įgėlimus ir tai, kad šie vabzdžiai vos įgėlę miršta. Su vaikais pasidalinome, kad, pasak bitininkų, visame pasaulyje nerasime tokių unikalių vabzdžių kaip bitės. Jos medų gamina jau daugiau nei šimtą penkiasdešimt milijonų metų, o pasaulyje egzistuoja apie šešiolika tūkstančių bičių rūšių. Per vieną skrydį iš avilio bitės aplanko kelis tūkstančius gėlių žiedų, o norėdamos pagaminti bent kilogramą medaus apkeliauja jų apie du milijonus. Tai maždaug toks atstumas, kurį įveiktų norėdamos aplink žemę apskristi keturis kartus. O ypač mums visiems svarbu prisiminti, kad jei išnyktų bitės, po trijų ar keturių metų neliktų ir žmonijos. Saugokime šiuos mažuosius vabzdžius, kurie pasauliui atneša be galo daug. Taip pat su vaikais susipažinome su žiedadulkėmis ir bičių duona, o labiausiai pirmokus sudomino galimybė pasimatuoti bitininko kepurę bei rankose palaikyti dūminę.

Po pokalbio su vaikais apie bites kibome į kūrybinį darbą – iš popieriaus gaminome bites, kurias, tikimės, vaikai pasiėmę namo dar prisimins šį susitikimą, o gal net kelis įdomius faktus, kuriuos galės papasakoti tėvams.

 

Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą