2022/11/07

Animacijos pradžiamokslis


Darganotą rudens rytą į Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrių, sugužėjo būrys smalsių antrokų iš Trakų pradinės mokyklos. Vaikai atskubėjo į susitikimą su edukatore Alma Kasperavičiene, kuri supažindino su animacijos pasauliu, filmukų pirmaisiais prototipais.

Edukacijos pradžioje Alma pasiteiravo, kokius animacinius filmus mėgsta žiūrėti vaikai. Daugiausiai antrokai paminėjo mėgstantys Simpsonus, Šreką, Kempiniuką plačiakelnį ir kt. Vėliau aptarė, kokios yra animacijos technologijos, kas yra optinė iliuzija, kad optinis menas naudojamas ir erdvėms kurti. Išsiaiškino, kad nuo senų senovės, ant urvų sienų žmogus vos pradėjęs piešti jau bandė vaizduoti judesį, panaudodamas anglį, ochrą.  Taip pat edukatorė vaikams parodė animacinį filmuką „Linksmų veidų humoro fazės“, kuris buvo sukurtas 1906 m. be garso ir nespalvotas. Papasakojo, kad animatorius – menininkas, tam tikru būdu kuriantis vaizdus, kurie vaizduojant juos sparčia seka sukuria judėjimo iliuziją. Jie kuriami piešiant ranka ar kompiuteriu, naudojant lėles, iš plastilino nulipdytas figūrėles ir iš vilnos sukurtus veikėjus.  Parodė nestandartinį  animacinį filmuką, kurio veikėjai sukurti iš veltinės vilnos. Ir galiausiai sužinoję pačius pagrindinius animacijos kūrimo principus, panaudojant paprasčiausias priemones: popierių, spalvotus pieštukus ir flomasterius,  bandė nupiešti pirmuosius savo animacinius filmukus Verčiamos knygos technika (Flip book).  Pirma užduotis talkinant edukatorei vaikams pavyko puikiai: tuščioje vazoje atsirado pamerktos gėlės. Antroje užduotyje moksleiviai galėjo laisvai fantazuoti ir sukurti savo veikėjus, – kas sukūrė augančią širdelę, judantį žmogeliuką, o kas atsirandančią vaivorykštę. Susitikimo pabaigoje vaikai sutarė namuose, mokykloje pertraukų metu bandyti kurti dar  daugiau įvairių judančių animacijų.

Dėkojame edukatorei Almai Kasperavičienei už smagią, kūrybingą veiklą ir turiningai praleistą laiką su vaikais. Vaikų literatūros skyrius turi daug spalvingų knygų su animacijos filmukų herojais.

 

Edita Alekberova,

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą