2022/11/28

Paskutinis pasaulyje baltasis raganosis

 

Krintant pirmajam sniegui Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje apsilankė vaikiškų knygelių autorė Giedrė Rakauskienė. Rašytoja susirinkusiems Trakų pradinės mokyklos trečiokams pristatė savo naujausią knygą „Paskutinis pasaulyje baltasis raganosis“. Pirmoji autorės knyga „Dramblys ir antis“ 2016 metais pelnė geriausios metų knygos mažiausiems skaitytojams premiją.

Rašytoja Giedrė smalsiems trečiokams papasakojo tikrojo baltojo raganosio Sudan istoriją.  Daug metų gyvenęs Čekijos zoologijos sode  baltasis raganosis pagaliau buvo gražintas į savo tėvynę Afriką. G. Rakauskienė atskleidė vaikams keistą priežastį, kodėl šis raganosis vadinamas baltuoju, nors iš išvaizdos, net ir vaikams, atrodo labiau pilkas nei baltas. Raganosis baltuoju buvo pavadintas dėl žmogiškos klaidos. Anglakalbiai atvykėliai išgirdo, kaip vietiniai žmonės raganosį vadino labai panašiu žodžių į anglišką „white“ ir nusprendė, kad juos vadina baltaisiais. Nors vietinių kalba tai reiškė – platus. Šie gyvūnai dar vadinami plačialūpiais raganosiais. Rašytoja taip pat vaikus nukėlė į Afrikos platybes, supažindino, kokie mums žinomi gyvūnai gyvena dykumoje, džiunglėse ir savanoje, papasakojo ir įdomių faktų apie juos. Klausė vaikų, kodėl kai kurios gyvūnų rūšys taip greitai nyksta, nors žmonės šiuo metu labai stengiasi sukurti saugią aplinką ir juos išsaugoti. Atskleidė, kodėl vis dėlto išnyko baltieji raganosiai – dėl brakonierių, kurie medžiojo šiuos gyvūnus dėl keisto tikėjimo, kad susmulkintų ragų milteliai gali išgydyti nuo ligų. Šiuo metu yra likę vos dvi baltosios raganosės, o  mokslininkai bando dėti visas pastangas, kad išgelbėtų šią nykstančią rūšį.

Dėkojame rašytojai už informatyvią edukaciją apie Afrikoje gyvenančius gyvūnus, kaip svarbu juos išsaugoti, kad jie netaptų paskutiniaisiais. Lauksime kitų rašytojos knygų bei susitikimų bibliotekoje.

 

Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą