2023/05/20

Su gimtadieniu, Vilniau!

 

Vilnius pirmą kartą rašytiniuose šaltinuose paminėtas 1323-ųjų sausio 25-ąją Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino rašytuose laiškuose. Vilniaus 700 metų jubiliejui paminėti visus metus organizuojami įvairūs renginiai.

Prie sostinės gimtadienio minėjimo prisidėjo ir Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius, pakviesdamas į svečius gidę, edukatorę, iniciatyvos „Idėjų karalystė“ įkūrėją, pažintinių knygų vaikams autorę Rūtą Norkūnę. Rašytoja susirinkusiems Trakų pradinės mokyklos trečiokams bei Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos penktokams pravedė nepaprastą pamoką pagal savo autorinę knygą „Vilnius. Vija ir Meška miestinėja. Miesto gidas“.  Šis pažintinis leidinys kviečia vaikus ir suaugusiuosius pamiestinėti po Vilnių – smalsiai dairytis aukštyn ir žemyn, tyrinėti miesto paslaptis ir legendas, atrasti svarbias Vilniaus vietas, rajonus ir net pažaisti žaidimą, kas pirmas suras, kur slepiasi šuniukas vardu Meška.

Susitikimo  metu gidė Rūta papasakojo moksleiviams, kad kelionių metu mėgsta rinkti knygas vaikams apie tą miestą ar šalį, kurioje tuo metu lankosi. O kadangi tokios knygos vaikams apie Vilnių iki šiol dar nebuvo, autorei ir kilo mintis, papasakoti jiems apie sostinę. Edukatorė miesto gimtadienio šventei paminėti atsivežė supakuotas dovanas, kuriose slėpėsi Vilniaus istorijos ir legendos. Išpakuojant šias dovanų dėžutes autorė mokiniams atskleidė daug įdomių istorijų apie senovės miestą. Išskleidusi savo rankų darbo sostinės senamiesčio žemėlapį, gidė vaikus supažindino ir su tuo, kad Vilnius anksčiau nebuvo toks didelis, koks yra dabar. Miestą tuomet juosė gynybinė siena, o iki šiol tėra išlikę tik Aušros vartai. Likusi sienos dalis buvo nugriauta, kai miestas ėmė augti. Vaikams daug diskusijų sukėlė legenda apie prieš 400 metų Barbakano kalno urve gyvenusią keistą Vilniaus pabaisą. Tai buvo Baziliskas – pusiau driežas, pusiau gaidys, pusiau šikšnosparnis, turėjęs galią žvilgsniu sustingdyti žmogų. Pasak vienos iš legendų, Baziliską nugalėjo vyras su veidrodėliu, kuris, norėdamas sužavėti merginą, išsiruošė į žygį nugalėti pabaisą. Taip pat moksleiviai smalsiai klausėsi pasakojimo apie senąją Rotušės aikštę ir kas senovėje į ją taip traukdavo žmones.  Įdomiausi renginiai joje – įvairūs spektakliai, budelio darbas ir kt. Rotušės aikštėje vykdavo turgus, kuriame būdavo galima įsigyti visokių daiktų, o stovėjęs bokštas su dideliu varpu  pranešdavo gyventojams apie mieste vykstančius svarbius įvykius, pavyzdžiui, gaisrą ar valdovui gimusį sūnų. Taip pat autorė pasidalijo įdomiu faktu – anksčiau žmonės eidami pirkti druskos sakydavo ne „einu pirkti druskos“, bet „einu stosiu į eilę“. Taip buvo todėl, kad druska tais laikais buvo brangi ir jos nebuvo galima daug nusipirkti. Paskutinėse gidės atsivežtose dovanų dėžutėse slėpėsi istorijos apie Gedimino laiškus, ką vaizduoja Vilniaus herbas ir kaip atsirado mūsų sostinės pavadinimas.

Dėkojame gidei ir edukatorei Rūtai Norkūnei už smagų susitikimą, atskleistus įdomius faktus apie senovės Vilnių. Lauksime naujų autorės knygų ir kitų susitikimų bibliotekoje.


Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus

vyr. bibliotekininkė









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą