2023/05/29

Vaikų bibliotekoje – dalelė Japonijos kultūros

 

2022 m. minėjome Lietuvos ir Japonijos draugystės šimtmetį. Kaune jau ne pirmus metus vyksta festivalis „Japonijos dienos Kaune WA“, kuomet atvykę svečiai turi progą susipažinti su Tekančios Saulės šalies kultūra. Lietuvoje taip pat yra nemažai šios kultūros gerbėjų, mėgstančių anime, manga ar tiesiog besidominčių įvairiais tradiciniais menais: ikebana, šibori, sašiko ir kt. Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius į svečius pakvietė Japonijos ambasados Lietuvoje atstoves, kurios susirinkusius Neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) programos „Kūrybiškumo saviraiškos studijos“ vaikus bei bibliotekos lankytojus supažindino su Tekančios Saulės šalies kultūra, tradiciniu kostiumu – kimono bei kaligrafija.

Edukacijos pradžioje vaikai nusikėlė į tolimąją Japoniją, kurią nuo Lietuvos skiria daugiau nei 8 000 km. Sužinojo, kad šią šalį sudaro daugiau nei 6 800 salų, iš kurių didžiausios keturios: Honšiū, Hokaidas, Kiūšiū ir Šikoku. Hokaido sala savo dydžiu panaši į mūsų Lietuvą. Japonijoje yra labai daug gyventojų, todėl dažnas turistas nustemba, kad gatvės pilnos žmonių net ir penktą valandą ryto. Japonai valgo nemažai ryžių, kurie jiems yra tarsi mums bulvės. Taip pat jie labai mėgsta jūros gėrybes ir skanėstus mochi. Dalyviai su edukatorėmis turėjo progą suskaičiuoti japoniškai iki 10. Vaikus labai sudomino ir hieroglifai, jų istorija – šiuos japonai perėmė iš Kinijos, bet ilgainiui jų neužteko, todėl buvo sukurtos dar dvi papildomos abėcėlės – katakana ir hiragana. Abiejų šalių kalbos, lyginant Japoniją su Kinija, visiškai skirtingos.

Antroje renginio dalyje Japonijos ambasados Lietuvoje atstovė Haruka, kuri, beje, visai neblogai kalbėjo lietuviškai, supažindino vaikus su kimono. Anksčiau šis tradicinis kostiumas buvo kasdienis drabužis, bet dabar Japonijoje dažniausiai dėvimas tik įvairių festivalių, ceremonijų ar švenčių progomis. Kokios spalvos kimono yra apsivelkamas, dažnai nulemia sezonas. Edukatorė pademonstravo, kaip apsirengti kimono, nuo ko viskas prasideda – vaikai susižavėję stebėjo, kaip savanorę dalyvę aprengia šiuo drabužiu ir greitai susidarė eilutė norinčių jį pasimatuoti ir bent dalele pasijusti japonais. Pasidabinę drabužiais bei dekoratyviniais skėčiais, skambant maloniai muzikai mažais žingsniukais (kimono apriboja judėjimo galimybes, prie kokių dažnas esame įpratę) vaikai pasivaikščiojo po biblioteką, daug fotografavosi ir patys sukūrė tiesiog užburiančią japoniškos kultūros aurą. Taip pat buvo išbandyta kaligrafijos technika – mokytasi užrašyti kelis hieroglifus ant tradicinio ryžių popieriaus. Po edukacijos daugelis jaunųjų bibliotekos lankytojų išreiškė susižavėjimą ir norą kada nors aplankyti šią šalį.

Esame labai dėkingi Japonijos ambasadai Lietuvoje už puikią edukaciją. Visus, kuriems artima šios tolimos šalies kultūra, kviečiame užsukti į biblioteką paskaityti manga komiksų ar užsisakyti Kultūros paso edukaciją „Tvarus Kimekomi žaisliukas“, kurios metu vaikai galės susipažinti su viena iš tradicinių japonų rankdarbių technikų.

 

Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus

vyr. bibliotekininkė






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą