2023/06/07

Susitikimas su knygų kūrėja Aušra Kiudulaite

 

Tarptautinę vaikų gynimo dieną, birželio 1-ąją, Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje ir Rūdiškių bibliotekoje lankėsi nacionaliniu ir tarptautiniu mastu įvertinta ir apdovanota knygų kūrėja Aušra Kiudulaitė. Autorė ir iliustratorė yra surengusi daugybę susitikimų ir kūrybinių dirbtuvių vaikams skirtinguose pasaulio kraštuose.

A. Kiudulaitės iliustruotos knygos „Laimė yra lapė“ (teksto autorė E. Daciūtė) ir „Draugystė ant straublio galo“ (teksto autorius M. Marcinkevičius) išverstos daugiau nei į dešimtį kalbų. Kūrėjos ne tik iliustruota, bet jau ir parašyta knyga „Maksas ir 92 musės“ nominuota 2020-ųjų, o naujausias bendras su E. Daciūte kūrinys „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“ 2022-ųjų knygos rinkimuose vaikų literatūros kategorijoje.

Į susitikimą Trakų pradinės mokyklos antros klasės mokiniai atvyko perskaitę visas kūrėjos knygeles ir nudžiugino ją žiniomis apie istorijų herojus. Tačiau net ir atidžiausi skaitytojai dažniausiai nepastebi knygelėse įpintų paslapčių. Kartais tiesiog reikia žinoti, kaip palenkti puslapius, kad paslaptis atsiskleistų, kartais net ir netyčinė rašybos klaida atrodo kaip apgalvotas ir savo vietoje atspausdintas tekstas. Vienoje iš knygų A. Kiudulaitės kūrybos gerbėjams net žvaigždės gali atskleisti nuostabią atsiminimų melodiją. Kūrėja atskleidė, kaip atsiranda knygelių herojai, papasakojo apie savo mėgstamiausią darbo įrankį bei kaip galvoje gimę vaizdiniai, pasinaudojant žirklėmis, „išlenda“ iš popieriaus ir sugula eskizų ir idėjų dienoraščiuose.

Kadangi susitikimas vyko pačią pirmą vasaros dieną, A. Kiudulaitė moksleiviams pasiūlė suskaičiuoti visas dar likusias dienas iki rudens bei išsiaiškinti, kodėl jos knygelės herojus šuniukas Maksas turėjo būtent 92 drauges muses, ir jas pasigaminti. Kūrybinių dirbtuvių metu vaikų vardai, užrašyti ant spalvotų lapų, virto karūnomis, kurios, pridėjus vos kelias papildomas detales – sparnus, akis ar daugybę kojų, virto margaspalvėmis musėmis.

Dėkojame knygų kūrėjai Aušrai Kiudulaitei už atskleistas paslaptis, knygose paliktus nuoširdžius palinkėjimus bei dovaną bibliotekai – ukrainiečių kalba išleistą knygą „Laimė yra lapė“.

 

Kristina Baužienė,

Trakų viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus

vyr. bibliotekininkė




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą