2023/09/18

Domiesi komiksais? Ateik į vaikų biblioteką!

Komiksai – tai iliustruoti pasakojimai, kuriuos dažniausiai sudaro piešti vaizdiniai ir tekstas. Jie gali būti įvairių žanrų, skirti vaikams, paaugliams ar suaugusiems skaitytojams. Pagrindinis jų tikslas – papasakoti istoriją, naudojant piešinius ir dialogą.

Nors komiksų atsiradimo istorija siekia praėjusio amžiaus pirmąją pusę, pirmaisiais komiksų pavyzdžiais galima laikyti senovės Egipto hieroglifus ir pieštas senovės Graikijos vazas. Šiuolaikinių komiksų pradžią galima sieti su Amerikos komiksų atsiradimu 1930-aisiais. Tarp ankstyvųjų populiarių komiksų herojų buvo tokie kaip: „Supermenas“, „Betmenas“, „Žmogus-voras“, „Kapitonas Amerika“, „Nuostabioji moteris“.

Japonijoje ir pasaulyje yra labai populiarūs manga komiksai. Jie turi savitą stilių ir kultūrinį kontekstą. Japoniškas žodis manga pažodžiui išvertus reiškia „keisti paveikslėliai“. Jie pradėjo populiarėti po Antrojo pasaulinio karo, o šiuolaikinės mangos „tėvu“ laikomas Osamu Tezuka, kuris pradėjo kurti komiksus 1950-aisiais.

Kiti žinomi ir visame pasaulyje bei Lietuvoje populiarūs komiksai yra Masashi Kishimoto „Naruto“, Akira Toriyama „Dragon Ball“ (liet. „Drakonų kovos“), Hirohiko Oda „One Piece“.

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje jau nuo rugsėjo pradžios veikia paroda „Devintasis menas“, skirta komiksams. Čia laukiami visų amžiaus grupių lankytojai: nuo pradinukų iki suaugusiųjų. Joje galima ne tik mėgautis įdomiomis istorijomis, bet ir rasti knygas, kuriose pasakojama apie komiksų istoriją, jų kūrimo ir piešimo technikas. Šią parodą parengė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Milda Markovskytė-Šapurova.

Norėdamos paskatinti gilesnį lankytojų domėjimąsi įdomia komiksų tema, Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkės organizavo interaktyvią edukaciją. Joje dalyvauti pakvietėme Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos dvyliktos klasės mokinius, pasirinkusius menų kryptį, ir jų dailės mokytojas. O pravesti netradicinę dailės pamoką maloniai sutiko viešnios iš Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos: vyr. bibliotekininkė Milda Markovskytė-Šapurova ir dailininkė Kristina Karvelytė. Susitikimo pradžioje moksleiviai buvo supažindinti su komiksų istorija ir populiariausiais komiksais, bibliotekoje veikiančios parodos eksponatais. Vėliau mokiniai praktiškai išbandė komiksų piešimo technologijas. Gavę užduotis ir išklausę dailininkės patarimus, jie išmėgino sukurti savo sugalvotus komiksų personažus ir papasakoti jų istorijas. Edukacijai baigiantis jos „pavirto“ į nedideles asmenines komiksų knygeles. Visiems puikiai pavyko! Ir, tikimės, buvo įdomu.

Dėkojame moksleiviams ir jų mokytojoms už aktyvų dalyvavimą, o Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojoms – už įdomią ir kūrybišką edukaciją.

Komiksų paroda bibliotekoje veiks iki rugsėjo pabaigos. Kviečiame apsilankyti.

 

Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus

vyr. bibliotekininkė














Komentarų nėra:

Rašyti komentarą