2023/09/08

Kviečiame aplankyti unikalią iliustracijų parodą „Baltijos valdovė“

 

Pirmąjį rudens mėnesį pasitinkame lietuviškų knygų vaikams kūrėjos Marijos Smirnovaitės iliustracijų paroda „Baltijos valdovė“.

Marija Smirnovaitė – dailininkė, knygų, eilėraščių, pasakų ir kitų istorijų vaikams iliustruotoja. Ji bendradarbiavo su įvairiomis Lietuvos ir Europos knygų vaikams leidyklomis, iliustravo per trisdešimt skirtingų knygų jauniesiems skaitytojams. 2012 m.  IBBY organizacija kaip geriausią metų knygą mažiausiems skaitytojams pripažino Kęstučio Navako ir Marijos Smirnovaitės knygą „Udo ir Dra niekaip nesusikalba“. 2013 m. Marija Smirnovaitė buvo apdovanota Domicėlės Tarabildienės premija kategorijoje „Gražiausia metų knyga vaikams“.

Dailininkės iliustracijos buvo atrinktos į iliustruotojų parodą Bolonijos knygų vaikams mugėje. Keletas knygų išverstos ir išleistos Slovėnijoje, Lenkijoje, Kinijoje.

Parodoje „Baltijos valdovė“ pristatomos iliustracijos iš sakmės, kuri savitai perpasakoja legenda tapusią istoriją apie jūrų deivės Jūratės ir žvejo Kastyčio meilę. Mums jau pažįstama Maironio sukurta baladė „Jūratė ir Kastytis“, tačiau būta ir kitos legendos versijos, kurią XIX a. viduryje užrašė kraštotyrininkas ir literatas Liudvikas Adomas Jucevičius. Abi legendos šiek tiek skiriasi, bet jas jungia meilė ir gintarai. Knyga „Baltijos valdovė“ – tai L. A. Jucevičiaus užrašytos legendos perpasakojimas. Įdomu tai, kad ši knyga skirta ne tik regintiems, bet ir specialiųjų ugdymo poreikių turintiems vaikams. Leidinys unikalus ir tuo, kad parašytas ir brailio raštu. Be to, šalia tradicine medija pieštų iliustracijų yra ir taktilinės – pirštų galiukais „pamatomos“ ir „perskaitomos“ iliustracijos. Jos kurtos, interpretuojant senuosius baltų ornamentus ir simbolius.

Kviečiame aplankyti unikalią Marijos Smirnovaitės iliustracijų parodą „Baltijos valdovė“, kurią galėsite ne tik pamatyti, bet ir pajausti. Ji veiks iki rugsėjo 30 d.

 

Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus

vyr. bibliotekininkė








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą