2009/11/10

,,STALO TEATRAS" SVEČIAVOSI LENTVARYJE


Trakų viešosios bibliotekos Lentvario miesto filialas, dalyvaudamas literatūrinėje-edukacinėje programoje ,,Laiko ratu", lapkričio 4 dieną surengė susitikimą su aktore, režisiere, dailininke Saule Degutyte. Ši veikli moteris 2004 m. įkūrė ,,Stalo teatrą" ir nuo tada aktyviai dalyvauja knygų pristatymuose bei įvairiuose skaitymo skatinimo projektuose.
,,Stalo teatras" – tai profesionalių menininkų trupė. Teatro spektakliai publikai pateikiami pasitelkus įvairius daiktus, kurie spektaklio metu atgyja, įgaudami personažų veidus, balsus, likimus. Spektakliuose naudojamas tik gyvas muzikavimas. Tai stilingas ir jausmingas daiktų teatras, skleidžiantis ypatingą dvasinę energiją. Meninę idėją perteikia mus supantys, ar senovėje supę daiktai, kurie tampa lėlėmis, įgaudami naujas prasmes. Toks interaktyvus bendravimo būdas skirtas vaikų skaitymo skatinimui, laisvalaikio užimtumo gerinimui bei socialinių įgūdžių – kūrybiškumo, saviraiškos, tarpusavio bendravimo ugdymui.
Lentvaryje ,,Stalo teatro" aktorė jauniesiems žiūrovams suvaidino keletą stalo spektakliukų iš interaktyvios programos ,,Pasakėlės ir žaidimai". Jie pamatė spektakliuką, sukurtą pagal anglų rašytojo Donaldo Bisseto pasakėles ,,Vabalas ir buldozeris", ,,Pasaka be galo" ir ,,Muzikinė pasaka apie pelytę".
Renginio dalyviai buvo Lentvario pradinės mokyklos, Lentvario H. Senkevičiaus ir Lentvario 1-os vidurinės mokyklos moksleiviai, pedagogai bei kiti miesto gyventojai. Renginys vyko Lentvario parapijos namų salėje. Jaunieji žiūrovai pamatė, kad aktoriais gali būti šakutės, replės, cukrinės, kempinės. Ypač smagu vaikams buvo groti pačių sukurtame orkestre, kurti vėją, lietų, saulę, griaustinį. Jie turėjo galimybę suvaidinti pelytę, vilką ir kitus pasakos herojus ,,Muzikinėje pasakoje apie pelytę".
,,Stalo teatro" spektakliai skirti ir mažiems, ir dideliems, visiems kurie vis dar laukia stebuklo. Aktorė Saulė Degutytė kviečia žiūrovus apsidairyti aplink ir pamatyti, kad visą laiką mus lydi stebuklai, tik reikia juos pastebėti ir jais patikėti. Visi maži ir dideli įtraukiami į spektaklio veiksmą, turi galimybę improvizuoti ir kurti. Spektaklis padeda vaikams netiesiogiai išgyventi situacijas, atskirti kas bloga ir gera, linksma ir baugu.
Saulė Degutytė padovanojo Lentvario miesto bibliotekai meninio ugdymo priemonių: modelino ir akrilinių dažų, kviesdama vaikus užsukti į biblioteką ir dalyvauti pasakų popietėse, kurių metu bus naudojamos šios priemonės.
Renginį rėmė Lietuvos Kultūros rėmimo fondas ir Vilniaus apskrities Viršininko administracija.

Lentvario miesto bibliotekos vedėja Kristina Mečkovska

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą