2011/02/19

Saugus internetas, „Protų kovos“ su Gustavu ir literatūros valandėlė „Miega vasaros keliai“



Kiekvieną vasario mėnesio antradienį Lietuvos viešosiose bibliotekose vyksta atsargaus elgesio internete specialios „Gustavo enciklopedijos“ transliacijos. Vasario 1 d. Tiltų kaimo bibliotekos jaunieji interneto lankytojai išklausė tiesioginę transliaciją „Ei, aš atsargus internete“, kur Gustavas iš saugaus interneto ekspertės Ingos mokėsi ir kitus mokė kaip atsargiai reikia elgtis internete, kaip apsaugoti kompiuterį nuo virusų, kokius duomenis apie save galima skelbti, o kokių geriau neviešinti, apie savo patirtį internete pasakojo kiti pramogų atstovai. Vaikai sužinojo, kaip reikia elgtis susidūrus su patyčiomis ir nepažįstamaisiais internete. Kitus antradienius Gustavas pakvietė dalyvauti „Protų kovos“ konkursuose-viktorinose, kad komandų dalyviai galėtų pasitikrinti savo žinias apie atsargų elgesį internete, istorijos ir kalbos žinojimą.

Vėjuotą vasario 8 d. Tiltų bibliotekos jaunieji skaitytojai rinkosi į biblioteką pasivaržyti „Protų kovose“ su Gustavu. Bet nuo gūsingo vėjo staiga dingo interneto ryšys, o netrukus ir elektra. Vaikai, viltingai laukdami įsižiebiančios šviesos, rinkosi knygeles, skaitinėjo žurnaliukus. Tačiau pūga stūgavo ir šviesos vis nebuvo. Tuomet bibliotekininkė pasiūlė pravesti kiek vėliau numatytą literatūros valandėlę „Miega vasaros keliai“ – visiems kartu paskaityti Zitos Gaižauskaitės, kuri šį mėnesį švenčia 60-ties metų jubiliejų, eilėraštukus. Vaikai tam mielai pritarė ir suskubo rinktis sau mieliausią knygelę, kurių bibliotekoje yra virš dvidešimties. Trumpai supažindinusi su vaikiškų eilėraštukų kūrėjos biografija ir jos kūrinėliais, bibliotekos vedėja leido knygutes garsiai skaityti patiems vaikams. Nors poetė savo kūrinėlius apie gamtą, metų laikus, gyvūnėlius, saugų eismą, įvairius proginius eilėraštukus skiria patiems jauniausiems skaitytojams, tačiau juos mielai skaitė ir 5-6 klasių mokinukai. Nuotaikingų, linksmų ir skambių eilėraštukų skaitymas visiems pakėlė nuotaiką, o kūrybinės užduotėlės, kuomet tekdavo atspėti eilutės pabaigoje nutylėtus žodžius, kad eilėraštis tinkamai būtų surimuotas, visus dar labiau išjudino. Vaikai vieni per kitus siūlė savo variantus ir jie kuo puikiausiai tiko. Skaitymo, kūrybos ir gautų dovanėlių džiaugsmas iš dalies atpirko nusivylimą dėl dingusio interneto.
O į sudėtingus Gustavo klausimus, kurių dauguma buvo skirti žinioms, susijusioms su Lietuvos valstybės atkūrimo istorija ir saugiu internetu, vaikai, sudarę dvi komandas, bandė atsakyti vasario 15 d. popietę. Nors ne visus klausimus pavyko teisingai atsakyti, tačiau pasukti galveles, o vėliau sužinoti tinkamus atsakymus bei gauti suvenyrines dovanėles visiems labai patiko, todėl pasivaržyti su Gustavu sieks ir vasario 22 dieną. Jaunieji interneto lankytojai dėkoja už tokius renginius Gustavui ir Ingai bei prašo organizatorių ir toliau transliuoti panašias laidas ir viktorinas Lietuvos viešosiose bibliotekose.


Elena Žilinskienė,
Trakų viešosios bibliotekos
Tiltų filialo vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą