2014/03/21

Kaip darbo dieną paversti švente...

Sveiki gyvi, sveiki gyvi!
Klyvi, klyvi, mano vaikai visi gyvi.
Visi vaikšto po pelkynus ir nenori kepti blynus.
Klyvis vis vis vis, kas iš manęs pasidyvis vis vis vis?
Kiaušinėlius dėsiu, vaikelius perėsiu, mažučiukus, gražučius, kuoduotus.
Kyvis, kyvis, kyvis, kyvis, kas iš manęs pasidyvis?
Kiaušinėlius dėsiu, vaikelius perėsiu.
Kad ir dyvis – nenudyvis, aš visus mylėsiu, aš visus mylėsiu.

Džiugai kovo 19 dieną sveikinomės su visais atėjusiai paminėti „Pempės“ dienos - „Sveiki gyvi“. Pempė - atgimstančios gamtos, šilumos pranašas. Šią dieną, mūsų senoliai, pradėdavo pavasarinius darbus, tvarkydavosi aplinką, šluodavo kiemus ir panašiai... Trakų viešosios bibliotekos vaikų skyrius norėdamas pagerbti „Pempes“ kovo 19d. organizavo talką.

Nustebino vaikų aktyvumas - virš trisdešimt susirinko. Tikslingai, žinodami, kad minėsime šventę kitaip... Pasiskirstėme grupėmis pagal amžių, gebėjimus. Pasiraitojome rankoves, kibome prie darbo.
Devintokai, aukštaūgiai, kovojo su voratinkliais ir blizgino langus, žemesni ėmėsi laiptinės sienų. Merginos neatsiliko nuo vaikinų, o gal vaikinai nuo merginų, ką ten dabar besuprasi, bet dirbo visi iš peties.
Kita dalis vaikų tvarkė knygas. Lopė nugarėles, lipdė atsilaisvinusi puslapį, net apie 40 knygučių vėl sugrįžo tvarkingos į lentynas. Netyčia užklydusį pirmoką Bernardą su tėčiu įtraukėme į talkos šurmulį, kurie noriai prisidėjo prie knygučių gražinimo į lentynas.

Nuveikėme daug, buvo linksmą ir smagu. Galima tik pasidžiaugti jaunąją karta, jos aktyvumu. Mūsų Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius yra ta vieta kur galima ne tik pasikeisti knygą ar paklaidžioti virtualioje internetinėje erdvėje, čia vyksta bendravimas, čia gali pasijausti naudingas, reikalingas. O šios talkos metu buvo nuostabu, kad kartu, draugiškai dirbo antrokas ir devintokas – darbas ne tik puošia žmogų bet ir suvienija. Tiesa, kaimynai iš pirmo aukšto ( Trakų rajono kūno kultūros ir sporto centras) prisijungė prie mūsų tvarkymosi šurmulio.
Po darbingos popietės, stiprinomės sausainiais užgerdami kvapnia mėtų, čiobrelių arbata ir smagiai aptarėm nuveiktus darbus.

Vaikšto pempė su kuodu:
Visos balos - po ledu.
Klausia pempė pagriovy:
- Ei varliukai, ar gyvi?
Dar varlytės nepabudę,
O gėlytės jau atkutę.
Pūpso jų žiedai gelsvi
Ir atsako:
- Mes gyvi!
Kostas Kubilinskas „ Kovas“ 

Gražaus pavasario. Mes gyvi... ir pasipuošę.


Trakų viešosios bibliotekos vaikų skyriaus vyr. bibliotekininkė Rasa Pavilionienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą