2015/05/15

Knygos prikeltos antram gyvenimui

Knygos lavina sielą, kelia ir stiprina žmogų, žadina geriausius troškimus, ugdo protą ir sušildo širdį. (V. M. Tekerėjus)
Knyga – susiūti tušti popieriaus ar pergamento lapai arba lapai su spausdintu tekstu. Taip pat knyga – veikalas ar stambaus veikalo dalis. Elektroninė knyga – kūrinys, saugomas elektroniniame formate. Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje yra apie 14 tūkstančių knygų. Per metus į bibliotekos fondą atkeliauja apie 400 naujų knygų. Per metus išduodama apie 22 tūkstančiai knygų. Knyga keliauja nuo vieno skaitytojo prie kito vidutiniškai viena knyga pas skaitytojams būna išduota apie 50 kartų. Tiek rankų liečia, tiek galvelių džiaugiasi, semiasi patirties iš knygos puslapių. Knyga dėvėsi, sensta praranda savo išvaizdą. Ir ateina laikas kai jos vietą užima nauja patraukli, įdomi ir aktuali. O kur man dėtis?
Taigi, ką galima veikti su nebereikalingomis knygomis, kurios stūkso lentynose ir tik užima vietą?
Galima mesti jas į konteinerį (jei jau taip darote, tai meskite knygas į rūšiavimo konteinerius skirtus popieriui). Galite atiduoti perdirbimui ir už tai gauti kelis litus (aukso kalnų neužsidirbsite, tačiau žinosite, kad nebereikalingos knygos vėl bus panaudotos. Net jeigu iš jų bus gaminamas tualetinis popierius). Galite viską griebti į krūvą ir nešti į skaitytų (dėvėtų) knygų knygynus. Arba atiduoti savo miesto bibliotekoms, mokykloms.
Bet jeigu esate kūrybingi, iš knygų galite pasidaryti įvairiausias namų interjero detales ir drabužių aksesuarus. Lietuviškoji tarybinė enciklopedija gali atgimti virtuvės indu prieskoniams arba tapti įmantriu ir akį traukiančiu rankinuku, netgi stalu, krėslu (jeigu turite daug nereikalingų knygų). Kitaip sakant – metas pasireikšti fantazijai.
Trakų vaikų bibliotekos darbuotojos pasitelkusios fantazija ir interneto galimybes. Nurašytas bibliotekos knygas prikėlė antram gyvenimui. Surengė parodą „Antrasis knygos gyvenimas“. Paroda veiks iki vasaros pabaigos.




Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja Dalia Bagdžiuvienė



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą