2015/11/19

Apie raganą Šiokiątokią

„Kitą kartą be galo tamsaus ir tankaus miško viduryje stūksojo trobelytė. Joje gyveno ragana Šiokiatokia, mama Tokiašiokia, tėtis Šioksirtoks.
 Nors gyvena miško trobelėje, augina juodą katiną ir neretai būna piktoka, visgi Šiokiatokia visai neprimena įprastos, šluotą pasikinkiusios pasakų veikėjos. Čia ji bando siekti dainininkės karjeros, atrasti bendrą kalbą su poezijos mūzomis ar vairuoti. O viską, kaip ir dera, vainikuoja meilės vainikai, pakeičiantys raganišką Šiokiostokios būdą, it varnalėšą atsineštą iš vienišos vaikystės...“. Tai ištrauka iš Tomo Dirgėlos knygos vaikams „Apie raganą Šiokiątokią“. Knyga yra įtrauka į „Metų knyga 2015” rinkimus vaikų knygų kategorijoje.
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje raganą Šiokiątokią buvo galima sutikti vaikų būryje, kurji pasakojo savo istoriją. Vaikai susidomėję stebėjo raganos spėliones, iš kokios gi knygos ji atsirado. Juk bibliotekoje gyvendama, ji gali atsirasti tik iš knygos. Ragana Šiokiatokia atsirado, kad pristatytų įrengtą stendą akcijai „Metų knyga 2015“, kuriame galima rasti ir kitas knygas: Baltrušytė, Raminta. „Kalvėnų miesto paslaptis“- tai Apysaka-pasaka apie mažuosius Kalvėnų miesto gyventojus miškinukus. Ukė ir Pinis, ieškodami pradingusio bičiulio, miškinukų vaiko Nuko, leidžiasi į nuotykių ir pavojų kupiną kelionę. Marcinkevičiūtė, Birutė. „Gėlininkė“ – tai romantiška apysaka apie gėlininkę Lėją, mokančią kalbėtis su gėlėmis. Vieną dieną į miestelį atvyksta muzikantas Amadėjus ir Lėjos gyvenimas ima keistis... Savickytė, Ramunė. „Adelės dienoraštis. Ruduo“ – tai pasakojimas apie namus, mokyklą ir keistą mokytoją, kuri, pasirodo, yra visai kitokia, nei Adelė manė iš pradžių. Stankevičius, Rimvydas. „Pūgos durys“ – kol pūgos sublokšti pakeleiviai pasakoja nutikimus, laumės buria, užkeikia, pradangina...
Ragana Šiokiatokia neatsisveikina, bet kviečia užsukti į bibliotekoje vykstančius garsinius skaitymus su ja, o taip pat kviečia imti ir skaityti „Metų knygas 2015” iš vaikų  knygų penketuko. Rinkimai vyks iki 2016 metų vasario mėnesio.
Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą