2015/11/16

Vienintelis būdas įsigyti draugą – būti draugu

Tradicinė šiaurietiška šviesos ir knygos šventė Lietuvoje rengiama aštuonioliktą kartą.
Bibliotekų savaitės renginiai lapkričio 9 – 15 d. primena mums senąją pasakojimų tradiciją, suteikia progos vaikams ir suaugusiesiems susipažinti su Šiaurės šalių literatūros lobiais, kviečianti tamsiais vėlyvo rudens vakarais susiburti ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį. Šių metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – „Draugystė“.
Kaip rašo norvegų poetas S. Mehrenas, nėra taip paprasta įvardyti draugystę. Tačiau žmonės nesiliauja mėginę. Literatūra mums siūlo draugystę su knygų herojais, draugystę tarp knygos ir skaitytojo.
Draugystė - vienas svarbiausių tarpusavio santykių. Mažai kas gali mums suteikti didesnį saugumo jausmą nei žinojimas, kad turi gerą draugą. Nostalgiškai prisimename vaikystę ir vaikystės draugus, kurie mums visą gyvenimą išlieka ypatingai brangūs. Gerą draugą turėti yra svarbu, bet ne ką svarbiau ir pačiam mokėti būti draugu. Draugystės esama visokios: draugystė tarp bendraamžių ir skirtingų kartų, su tos pačios ir priešingos lyties žmonėmis, draugais laikome ir savo augintinius. Galime būti geru draugu patys sau ir beveik nepažįstamiems. Draugystė tiesia tiltus - tarp žmonių, tarp šalių.
Lapkričio 9 dienos rytas Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje  prasidėjo nuo garsinio skaitymo prie žvakių šviesos.  Skaitėme ištrauką iš knygos švedų rašytojos Marijos Gripe „ Hugas ir Jozefina“.  Knygos heroje Jozefina - jauniausia pastoriaus duktė, vieniša mergaitė, iki šiol gyvenusi savo fantazijų pasaulyje, pradeda lankyti mokyklą. Jai nelengva susirasti draugų. Bet viskas pasikeičia, kai klasėje pasirodo naujas mokinys - Hugas. Tai knyga apie draugystę ir iškilusius sunkumus susirasti draugą. Išklausę ištraukos, vaikai smagiai diskutavo, kiek turi draugų. „Aš turiu 20 draugų“- tarė Rokas. Ir jis vardijo vieną po kito. Deividas irgi nekantravo išvardinti draugus. Taip pat vyko kūrybinės dirbtuvės „Draugystės medis“, kur vaikučiai ant medžio šakelių kabino savo mintis apie draugus ir draugystę: „Draugas tai yra su kuriuo tu visada draugauji, daliniesi ir jis tavęs niekada bėdoje nepalieka“- Karolina. „Draugės mano geriausios yra klasiokės“, „Draugystė tai šaunu“.
Šiaurės šalių savaitė ateina ir išeina kiekvienais metais palikdama ryškų pėdsaką. Vaikai su mielu noru skaito šiaurės šalių  rašytojų knygas: Astridos Lindgren, Ulfo Starko, Selmos Lagerlof, Hanso Kristiano Anderseno, Tuvės Janson. Visas šių autorių knygas galite rasti bibliotekoje.
Dalia Bagdžiuvienė
 Trakų viešosios bibliotekos
 vaikų literatūros skyriaus vedėja 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą