2016/02/02

Metų knygų kelionės


Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius, viešindamas akciją „ Metų knyga 2015“, kvietėsi vaikus ir pats keliavo po Trakų švietimo įstaigas. Akcijos tikslas buvo skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo kultūrą.
Perskaitę vaikams siūlomas knygas, suradę ir išrinkę įdomias, turtingas ir informatyvias pastraipas, ištraukas siūlėme vaikams jas skaityti. Garsiniu skaitymu, bet kuri istorija vaikui gali būti skaitoma imituojant veikėjų balsą, kaitaliojant kalbėjimo tembrą. Vaikus labai pralinksmina cypiantis, griaudžiantis, švelnus, bauginantis balsas. Taip lengviau galima įsivaizduoti, kaip kalba ragana, princesė, kokiu tonu kalba gyvūnai, išmokstama skirti blogus veikėjus nuo gerų, jaunus nuo pagyvenusių. Įprotis skaityti yra didžiulė kūrybos ir vaizduotės paskata. Skaitymas skatina protinę veiklą, kalbos įgūdžius, padeda ugdyti vaikų dėmesį. Be jokios abejonės, kūrybingas knygos skaitymas susilauks vaikų dėmesio, o mes, suaugusieji, džiaugsimės vaikų susidomėjimu knyga
Viena iš penkių vaikams siūlomų knygų šiais metais yra Tomo Dirgėlos knyga „Apie raganą Šiokiątokią“, kurios personažas ragana Šiokiątokia padėjo įgyvendinti bibliotekos darbuotojoms teatralizuotą „Metų knygos 2015“ pristatymą. „Kitą kartą be galo tamsaus ir tankaus miško viduryje stūksojo trobelytė. Joje gyveno ragana Šiokiatokia, mama Tokiašiokia, tėtis Šioksirtoks. Nors gyvena miško trobelėje, augina juodą katiną ir neretai būna piktoka, visgi Šiokiatokia visai neprimena įprastos, šluotą pasikinkiusios pasakų veikėjos...“ Tai ryškus ir linksmas personažas, į kurį nesunku įsikūnyti. Bibliotekos teatro studijoje esanti spektaklių atributika: perukai, skraistės, grimo rinkiniai, kaukės ir skrybėlės, viskas pasitarnavo pristatant vaikų knygų penketuką.
Bibliotekoje buvo parengtas lankstinukas su „Metų knygos – 2015“ aprašymais, kuriuos dalinome akcijos pristatymo metu. Į mūsų teatralizuotus pristatymus įraukėme ir  šiuolaikines technologijas - internetą. Planšetės pagalba rodėme vaikams, kur balsuoti už patikusią knygą.
Pirmieji, lapkričio mėnesį, teatralizuotame pristatyme dalyvavo mūsų bibliotekos  „Kūrybiškumo saviraiškos studijos“ vaikai. Žinoma, namuose ir sienos padeda, o nuvykus į Trakų pradinę mokyklą pas pirmokus ir mokytoją Rasą Lietuvininkienę, padėjo šilta ir draugiška atmosfera. Vaikai spėliojo iš kokių knygų herojai juos aplankė, spėliojo jų emocijas, charakterio bruožus.
Suderinę laiką su socialine darbuotoja Renalda, gruodį vykome į Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centrą. Mūsų jau laukė ištroškę žinių ir nuotykių centro lankytojai. Susitikimas prasidėjo nuo susipažinimo su žaidimu „Prisistatau per paskutinę perskaitytą knygą“, kuriam vadovavo vyr. bibliotekininkė Rasa. Vaikams reikėjo pasukti galveles ir prisiminti perskaitytas knygas. Baigiantis diskusijai apie perskaitytas knygas ir mėgstamus herojus, visų dėmesį sukaustė girgždanti ir vaitojanti sena skrynia, kurioje tupėjo šelmiška raganaitė su knygų penketuku. Vieną po kitos ragana traukė lietuvių autorių knygas: B. Mar „Gėlininkė“, R. Baltrušytės „Kalvėnų miesto paslaptis“, R. Stankevičiaus „Pūga“, R. Savickytės „Adelės dienoraštis“. Vaikų literatūros skyriaus vedėja Dalia, įsikūnijusi raganaitės vaidmenyje, siūlė vaikams kūrybingai ir teatrališkai paskaityti ištraukas iš pristatytų knygų. Viską apibendrino kūrybinės dirbtuvės „Knygos žymeklis“.
Nepamiršome ir artimiausių kaimynų, Trakų gimnazijos trečiokų ir ketvirtokų. Vaikai sausio pabaigoje sugužėjo į biblioteką, į „Metų knygos – 2015“ pristatymą.
Su akcija „Metų knyga – 2015” susipažino ir bibliotekos renginiuose dalyvavo apie 150 vaikų. Toliau skaitysime knygas ir lauksime Vilniaus knygų mugės, kurioje ir bus paskelbta knyga nugalėtoja. Vilniaus knygų mugė vyks vasario 25-28 d.


Dalia Bagdžiuvienė
 Trakų viešosios bibliotekos

vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą