2016/03/07

Skaitymas su šunimi

Kovo 3-iają Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje prasidės bendras Kaniterapijos asociacijos ir Trakų viešosios bibliotekos socialinis projektas „Skaitymas su šunimi“. Prieš jam prasidedant vyko mokymai.
Rengiantis šiam projektui, savo patirtimi sutiko pasidalyti Estijos kaniterapijos asociacijos prezidentė, projekto „Skaitymas su šunimi“ iniciatorė ir pradininkė Estijoje Maarja Tali. Vasario 21–22 d. ji vedė teorinį ir praktinį seminarą Kaniterapijos asociacijos nariams.
Estijoje skaitymas su šunimi plinta it virusas. Pasak Maarjos Tali, dar prieš dvejus metus, 2014-ųjų vasarį, šiame projekte dalyvavo vos 4 terapiniai šunys, o dabar jų yra net 51. Kas yra „Skaitymas su šunimi“ ir kam jis gali būti naudingas?

Peržengti rubikoną


Kokias asociacijas jums kelia skaitykla? Kur mieliau skaitytumėte – bibliotekos skaitykloje ar jaukioje namų aplinkoje?
„Skaitymo su šunimi“ projekte sterilią ir beasmenę bibliotekos skaityklą su nesibaigiančiomis lentynų eilėmis keičia jaukus skaitymo kampelis: nedidukė jauki erdvė, vietoj stalo – minkštas kilimas ir pagalvėlės, akims nekenksmingas  apšvietimas, spalvotų, nuotaikingų knygų pasirinkimas ir… šuo (be abejo, su vedliu).
Skaityti gali ateiti bet kas: vaikas, sunkiai jungiantis raides į skiemenį, jaunuolis, turintis viešojo kalbėjimo baimę, suaugęs žmogus, kenčiantis dėl mikčiojimo, arba senjoras, besimokantis iš naujo dėlioti raides po patirto insulto. Visa, ką turi daryti atėjusysis, – 15 minučių skaityti šuniui.
Ir vis dėlto koks yra šuns vaidmuo?
Labai dažnai skaitymo sutrikimai yra psichologinio pobūdžio. Mokykloje, namuose ir visuomenėje mus nuolat vertina pagal tam tikrus kriterijus, o ko nors neatitikę patiriame spaudimą. Taip susiformuoja uždaras ratas – vengdami kritikos ar spaudimo vengiame to, kas šiuos nemalonius pojūčius sukėlė.
Taigi skaitymo sunkumų patiriantys žmonės, vos paėmę knygą į rankas, iškart jaučia stresą, o tai trukdo lavinti skaitymo įgūdžius.
Kuo gali pagelbėti šuo? Kai skaitoma šuniui, jis nevertina, nerašo pažymių, nekritikuoja. Šuo netgi nežino, kaip tas žmogus turėtų skaityti, nes pats skaityti nemoka. Užtat mielas nulėpausis moka klausytis, geba įsijausti ir, svarbiausia, kaip niekas kitas moka sukurti nepaprastai jaukią aplinką, kurioje skaitytojas laikui bėgant pamiršta visas baimes. Čia niekas nevertina ir juo labiau nesišaipo.

Projekto šunims – griežta atranka


Šunims, dalyvaujantiems šiame projekte, taikoma griežta atranka. Projektui tinkami tik suaugę šunys, pasižymintys stabilia psichika, draugiški, lengvai valdomi ir, svarbiausia, išlaikę terapinio šuns egzaminą. Egzaminas laikomas kasmet.
Projekte dirbama komandomis – kartu su terapiniu šunimi dirba vedlys, kuris skaitymo seanso metu užtikrina tinkamą šuns elgesį bei abiem pusėms priimtiną šuns bendravimą. Trečias komandos narys – bibliotekininkas, kuris padeda pasirinkti tinkamiausią knygą skaitymui ir teikia visokeriopą pagalbą atėjusiajam į seansą.
Skaitymo sesija trunka 15 minučių. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo labai trumpas laikas. Bet, pasak M.Tali, 15 minučių vaikui ar žmogui, susiduriančiam su skaitymo sunkumais, yra daug. Jos tvirtinimu, skaitymas turi pasibaigti aukščiausiame taške, kai dar išlieka noras skaityti ir pats skaitymas siejamas su maloniais pojūčiais. Jei skaitantysis pervargs ar ims nuobodžiauti, noras grįžti bus gerokai menkesnis.

Skaitymas su šunimi – formatas, o ne terapija ar mokymas


Dvi dienas trukusiuose mokymuose, kuriuos savo nariams organizavo Kaniterapijos asociacija, M.Tali akcentavo, kad skaitymas su šunimi nėra tikroji kaniterapija, kaip daugelis įsivaizduoja. Šiuo atveju ji sugriovė ir dar vieną mitą, esą tokiuose užsiėmimuose šuns vedlys moko vaiką skaityti.
Ne, vedlys skaityti nemoko! Tai formatas. Skaitymo sesijų tikslas – sukurti malonią atmosferą ir formuoti su skaitymu susijusias malonias asociacijas. Malonūs išgyvenimai, susiję su skaitymu ir bendravimu su šunimi, skatina vaikus drąsiau skaityti, laisviau jaustis ir atsikratyti baimių.
Skaitymas su šunimi gali padėti atgauti savivertę, mažinti atskirtį, grąžinti pasitikėjimą savimi.
Ir vis dėlto skaitymas su šunimi – ne panacėja. Pasak M.Tali, žmonės, turintys rimtų sutrikimų (autistinio spektro sutrikimai, disleksija, kognityviniai sutrikimai), turi kreiptis į specialistus, nes vien skaitymas, dalyvaujant kad ir pačiam mieliausiam gyvūnui, didelių rezultatų negarantuos.
Skaitymo su šunimi taip pat nereikėtų rinktis žmonėms, kenčiantiems dėl stiprios alergijos šunims, paniškai bijantiems šunų arba turėjusiems neigiamų patirčių su gyvūnais.
Kaniterapijos asociacijos atstovai sakė, kad Trakuose skaitymo projektas prasidės su auksaspalve retrivere Goja, kurios vedlė – Sigrida Rupšytė-Paleičikė. Nuo rudens šio projekto plėtra planuojama ir kitose Lietuvos bibliotekose.
lrytas.lt
informacija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą