2016/04/19

Gyveno kartą katės ir ne tik

Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, Lietuvos rašytojų sąjungos ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius kasmet organizuoja „Mažųjų knygų bičiulių festivalį 2016“.
Festivalio tikslas yra motyvuoti vaikus skaityti, arba jiems skaityti Lietuvių autorių vaikiškas knygeles. Šių metų festivalio pasirinktas rašytojas Selemonas Paltanavičius.
Festivalio dalyviai vaikai, pasirinkę vieną iš labiausiai patikusių S. Paltanavičiaus kūrinių, padedami auklėtojų ir mokytojų, rengia vaidinimus, kurių trukmė nuo 5 iki 10 min. Spektakliai filmuojami ir talpinami vaizdo įrašų svetainėje „YouTube“, o festivalio rengėjams atsiunčiama nuoroda.
Selemonas Paltanavičius – gamtininkas, fotografas, aplinkosaugininkas, laidų vedėjas, o be viso to dar ir prozininkas, rašantis vaikams. Autorius savo gyvenimo neįsivaizduoja be gamtos, dar 2010 metais jis pristatė laiškų rinkinį „Labas, kaip gyveni?“, susilaukusį skaitytojų simpatijų. S. Paltanavičius yra turbūt labiausiai gamtą jaučiantis rašytojas vaikams. Jo pasakojimas – lengvas ir skaidrus, o knygos faktų tikslumu nenusileidžia žinynams. Šiuolaikiškas ir šmaikštus autoriaus rašymo stilius paperka ne tik vaikus! Rašytojas šiais metais atšventė 70-metį.  2016 metais Selemono Paltanavičiaus nuopelnai už rašymą vaikams buvo įvertinti, rašytojui įteikta Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premija.
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus „Kūrybiškumo saviraiškos studijos“ vaikai prisijungė prie šio festivalio. Vaikai  bibliotekoje mielai renkasi ir skaito pasakas iš rašytojo Selemono Paltanavičiaus kūrybos. Padedami vadovių Rasos ir Irenos, išsirinko S. Paltanavičiaus knygutę „Kur išskrido pasakėlė“ ir iš jos išsirinko pasakėlę „Gyveno kartą katės“. Šios pasakėlės motyvais parengė spektakliuką. Bibliotekos erdvėje apsigyveno katės: Rainė, Margė, Rudė, Baltakaklė, šeimininkė ir žinoma būrys peliukų. Spektakliukui kostiumus siuvo vyr. bibliotekininkė Regina. Pagal festivalio reikalavimus spektaklį filmavo operatorius Aleksandras Aziulevičius.
Sekite bibliotekos tinklapį balandžio pabaigoje, paskelbsime svetainės „YouTube“ nuorodą su mūsų nufilmuotu spektakliu.

Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos
 vaikų literatūros skyriaus vedėja 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą